Xavier Jovés: “S’hauria de posar més esforços a netejar boscos”

164
Bosc de pinassa al Bages
Bosc de pinassa al Bages

Amb l’arribada de l’estiu torna l’amenaça dels incendis al Bages. Un perill que es repeteix cada any i pel qual no es pot escatimar en esforços per combatre. Així ho assegura Xavier Jovés, president del Secretariat de Federacions d’ADF de Catalunya: “s’hauria de posar més esforços a netejar els boscos, i no és només cosa de les administracions sinó dels propietaris particulars, i la gent que va al bosc”.

Una tasca, la de netejar boscos perquè els possibles focs no es generin i propaguin tant ràpid, que sovint no és rendible. Aquí és on entra en joc, segons Jovés, l’administració. En aquest sentit, Jovés subratlla la bona tasca que porta a terme la Diputació de Barcelona “ajudant agrupacions de propietaris a fer neteja forestal”. A més, insisteix que la idea que taller arbres és dolent “està obsoleta”, perquè “els boscos es regeneren treien els arbres més vells per deixar pas als joves”.

Pel què fa a la tasca amb les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal), majoritàriament formades per voluntariat, explica que n’hi ha és de 300 al territori i són molt diferents entre sí, motiu pel qual es va crear el secretariat de Federacions, per intentar aglutinar, posar eines en comú, i complementar-se mútuament.

Escolta l’entrevista sencera: