Els estudiants de batxillerat de l’institut Gerbert d’Aurillac ho tenen clar: volen que l’1 d’octubre es voti. Ho han manifestat avui, ben alt i clar, a Barcelona, en una vaga que ha convocat el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) “contra la repressió i a favor del dret a decidir”. Ho han fet juntament amb milers de companys dels centres educatius de Catalunya que s’han reunit a les capitals de les quatre demarcacions catalanes.

Alguns dels estudiants santfruitosencs que donen suport a la vaga expliquen que ho fan perquè creuen que “no és normal” la resposta del govern espanyol davant la celebració del referèndum. També afegeixen que és una manera de defensar la democràcia i els drets com a poble que han estat “retallats”, com la llibertat d’expressió. Ells no poden votar perquè no tenen 18 anys, però això no els atura: volen que se’ls escolti.

Els estudiants de l’institut de Sant Fruitós de Bages s’han desplaçat a Barcelona junts, després de votar a classe si participarien en la vaga. El resultat va ser acaparador: gairebé el 100% dels alumnes va votar-hi a favor. A tall d’exemple, a 2n de Batxillerat només hi va haver una abstenció, la resta es van posicionar amb el “sí”. Reivindiquen el seu dret a vaga, ja que no estan d’acord amb les actuacions en contra del referèndum. Des de 2n de Batxillerat B, Marc Grau explica el manifest que han elaborat per la data:

Paral·lelament, l’Estat ha alertat als estudiants i a les famílies sobre l’assistència a les manifestacions. La Fiscalia de Menors adverteix de les “situacions de risc” a què s’exposen els participants a les protestes. D’altra banda, el SEPC ha criticat les paraules de la fiscalia i ha assegurat que els estudiants no són “tutelats per ningú”, sinó “un subjecte polític sobirà que s’organitza”. El SEPC també ha expressat el seu suport als professors i directores dels centres educatius que estan sent investigats o amenaçats per obrir les portes per la votació de diumenge.

Us deixem amb un vídeo de l’ambient de la manifestació:

Imatges i vídeo de Marc Grau.