Victòria rotunda d’ERC a les generals al Bages

134
Pla general dels diferents candidats i membres d'ERC durant la celebració del 28-A, (hortizontal)

ERC s’ha imposat amb claredat al Bages, guanyant les eleccions generals tant a la capital, Manresa, com a la resta de pobles. Només hi ha hagut dues excepcions: el Pont de Vilomara i Rocafort, amb victòria del PSC, i Talamanca, on ha guanyat Junts per Catalunya. Tot plegat en una jornada amb una elevada participació, de més de 75 % a molts municipi.

A Manresa, Esquerra ha guanyat les eleccions amb el 30,8 % dels vots. És la segona vegada a la història que els republicans són la força més votada a les generals. L’altra victòria va ser en les anteriors eleccions, les del 2016, en què va aconseguir el 24,3 % dels suports, de manera que ara han millorat el resultat en més de 6 punts.

Esquerra ha aconseguit 12.198 vots a Manresa, lluny queda la segona força, Junts per Catalunya, amb 7.391 vots el que representa el 18,65 % dels vots. Els exconvergents han quedat gairebé empatats amb el PSC, que ha obtingut només 29 vots menys.

Podem ha estat el quart partit més votat, seguit de Ciutadans. El Front Republicà ha superat en vots al PP i Vox, que no han arribat al 4% dels vots.

La participació ha estat molt elevada, del 75,75 %, 13 punts més que al 2016

Amb algunes petites variacions, l’esquema s’ha repetit als principals pobles del Bages. A Sant Vicenç de Castellet, ERC ha guanyat amb un percentatge del 31 % i més de 1.500 vots. PSC i Podem s’han imposat en segon i tercer lloc. En total s’han comptabilitzat 5.090 vots, el que deixa la participació en el 73,57 %.

Pel que fa a Sant Fruitós de Bages, l’índex de participació ha estat del 80,48% amb un total de 5.270 vots. La formació guanyadora ha estat ERC amb el 32,98 % dels vots, seguida de Junts per Catalunya (19%) i PSC (17%).

A Sallent, ERC ha estat la força majoritària amb un percentatge del 31 %, seguida del PSC i Junts per Catalunya. La participació s’ha quedat en el 79,24 %.

Esquerra s’ha imposat amb un percentatge major a Santpedor, on ja governa a l’Ajuntament. Els republicans han aconseguit el 37 % dels vots emesos, seguit de Junts per Catalunya (20%) i PSC (15%). L’índex de participació ha estat del 81 %, amb un total de 4.605 vots.

A Sant Joan de Vilatorrada, ERC ha estat la força majoritària amb un percentatge del 25 %, seguida del PSC i Podem. La formació ha passat de ser la tercera força a les anteriors generals a ser la guanyadora. En total s’han comptabilitzat 6.419 vots, que equivalen al 79,21 %