“Em pot enganxar la dent amb Loctite si us plau?”

278
Cal Torrabruna i llibreria Timbaler

“Un dia m’entra un senyor amb una dent a la mà i em demana que li enganxi amb aquell pegament tant fort, el Loctite”, és una de les anècdotes que Vicenç López explica i guarda a la memòria després de 39 anys com a fundador i propietari de la llibreria Timbaler -fins l’estiu passat que es va jubilar i el va traspassar-. Un altre comerç històric que ha canviat de propietaris és Cal Torrabruna, al capdavant del qual ha estat Lluisa Lladó els últims 33 anys, tot i que ja hi treballava abans. “El nou propietari ha repartit més premis de loteria en aquestes poques setmanes des que vam fer el traspàs que jo en una pila de temps!”, ens explica amb un somriure a la cara.

Tant el Vicenç com la Lluïsa han agafat amb ganes la jubilació: “Ara tinc temps per fer tot allò que abans no podia” diu aquesta última. I és que tots dos les han vist de tots colors en aquestes dècades al capdavant de petits comerços locals, sempre amenaçats pel creixement desmesurat de les grans superfícies i les noves tecnologies. “T’has d’adaptar constantment” diu el Vicenç, “i ficar-hi més hores que un rellotge” afegeix la Lluïsa. La jornada de treball per mantenir un negoci d’aquestes característiques és maratoniana. “Al Timbaler m’hi ficava a primera hora del matí i tancava a última hora, just abans de sopar, amb només tres dies de festa l’any” recalca l’expropietari de la popular llibreria.

El futur del comerç local, diuen, “és difícil” i als santpedorencs els costa, segons ells, sortir a comprar i fer vida als carrers del poble. Això tot i que “els comerços de Santpedor ofereixen productes i serveis molt competitius, com a mínim tant com els de fora” en paraules de López.

Aquests són només alguns dels temes que la Lluïsa i el Vicenç van tocar en més de 30 minuts de tertúlia a l’Informatiu de Ràdio Santpedor de diumenge. Escolteu l’entrevista sencera.