Pla general del runam salí del Cogulló de Sallent. Imatge publicada el 15 de gener del 2020 (Horitzontal)

La Comissió d’Urbanisme de Catalunya ha posat en marxa la modificació del Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages, a petició de l’empresa Iberpotash, per fer viable l’ús d’un dipòsit salí amb la implantació d’un camp solar fotovoltaic, segons ha avançat regio7. Tot plegat, s’ha posat en marxa per tirar endavant el projecte de camp solar que hi ha previst al runam salí del Cogulló, a Sallent.

Cal recordar que el projecte es va tombar al mes d’abril després d’un informe desfavorable de la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat de Catalunya. Aquest organisme veia incompatible instal·lar aquest projecte amb el plantejament urbanístic vigent.

El projecte rep el nom de Cogulló Solar Plant i es basa a construir plaques fotovoltaiques a la cara sud del dipòsit, aprofitant el seu pendent. És el vessant que mira cap a Santpedor i Manresa. La instal·lació estaria dividia en 7 parcel·les, amb una superfície total de 12,5 hectàrees i en capacitat contínua de 30 megawatts.

Ara, però i segons ha recollit regio7, la direcció general d’urbanisme creu que en el context actual d’emergència climàtica i transició energètica és una oportunitat implantar instal·lacions per a la producció d’energies renovables en aquells espais ja transformats per la producció minera, sempre que no sigui incompatible amb la seva restauració.