La situació d’extrema sequera també fa que no hi hagi collita de farratge i això vol dir que no hi haurà suficient aliment per mantenir els ramats. De fet, els pagesos temen que hi haurà desabastiment i alerten de les conseqüències “greus” que això pot comportar, amb la desaparició de ramats sencers.

Davant d’aquesta situació, Unió de Pagesos lamenta que el poc farratge que queda s’exporta a l’estranger. Josep Guitart és membre d’Unió de Pagesos

Josep Guitart: “No entenem que gran part d’aquesta producció se’n vagi a fora en una situació d’emergència

 

Pel que fa a les restriccions d’aigua, la pagesia lamenta que hagi estat el primer sector a rebre les conseqüències. En aquest sentit, el responsable de cereals i herbacis d’Unió de Pagesos, Santi Caudevilla, denuncia que s’està donant prioritat al sector del turisme.

Santi Caudevilla: “Estem primant un turisme amb estacionalitat i sous baixos i estem deixant de valorar el sector primari

 

A Manresa hi ha un dels pocs ramats d’ovelles que encara queden al Bages. És el del Josep Serra, que s’hi ha dedicat des que era ben petit. Les porta a pasturar cada dia i la seva feina és “clau” per a la gestió del sotabosc de la zona. Amb la sequera, es troba que no té camps ni bosc per pasturar.

 Josep Serra: “Per fer aquest ramat m’hi he tirat tota la vida, són família

 

Des d’Unió de Pagesos alerten que si la sequera continua, els remats no tindran on pasturar ni com alimentar-los perquè el farratge no només serà car, sinó que costarà de trobar.