Unió de Pagesos exigeix retirar la modificació del Pla urbanístic de la mineria al Bages

114
Pla general del runam salí del Cogulló de Sallent. Imatge publicada el 15 de gener del 2020 (Horitzontal)

Unió de Pagesos reclama que no s’aprovi el Pla Director Urbanístic (PDU) d’abril, de l’activitat minera al Bages. En un comunicat, demana que no s’aprovi l’estudi mediambiental estratègic de la modificació puntual del pla. Un projecte que afecta els pobles de Súria, Cardona, Sallent i Balsareny.

El sindicat també demana que es redueixi la producció minera a aquestes zones, esperant que entri en servei el desdoblament del col·lector de salmorres. En aquest sentit, volen noves estratègies que permetin reduir els runams salins per no agreujar la situació actual.

Unió de Pagesos ja va demanar, el passat 29 d’abril, a l’Administració la retirada dels residus salins en punts com el runam del Cogulló, a Sallent, tal com obliga una resolució judicial. El sindicat es mostra en contra de la modificació del PDU, tenint en compte els reiterats incompliments per part de l’empresa explotadora ICL Ibèria.

Per això, el sindicat alerta que el Pla no ha de donar cobertura urbanística a una situació que posa en risc l’eliminació dels runams salins. Unió de Pagesos creu que no és compatible l’activitat minera amb la implantació d’instal·lacions per a generar energies renovables en els runams salins.