Unes 2.000 dones es van manifestar a Manresa per protestar contra les violacions dels últims dies

180
Pla tancat d'un grup de dones manifestant-se a Manresa en contra de les violacions, el diumenge 15 de desembre de 2019. (Horitzontal)

Ahir es van manifestar a Manresa 2.000 dones per protestar contra les violacions dels últims dies. La manifestació va començar a la plaça Europa i va acabar als jutjats. La van organitzar diversos col·lectius feministes de Manresa i només hi estaven convocades dones.

Segons un dels grups organitzadors, el comitè de vaga feminista de Manresa, la manifestació protestava contra les polítiques de seguretat pensades des de les institucions perquè no han servit per evitar violacions. A més, han explicat que la convocatòria no ha sigut mixte perquè ja hi ha molts espais compartits entre homes i dones i d’aquesta manera van reclamar un espai d’autodefensa propi. L’Aina forma part del col·lectiu.

Que la convocatòria no fos mixta va provocar que un grup de persones increpés a les manifestants abans de començar i els Mossos d’Esquadra els van fer fora. La manifestació va continuar amb normalitat passant per diversos carrers del casc antic.

Avui es celebrarà una taula d’emergència per abordar les agressions sexuals a Manresa. Es va anunciar divendres després d’una junta de seguretat extraordinària que es va celebrar a l’Ajuntament de la capital del Bages. Hi van participar tots els cossos de seguretat, diversos representants de l’Ajuntament de Manresa i el conseller d’interior: Miquel Buch.

Un cop va acabar la junta, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el propi Buch van valorar la reunió. El conseller va explicar que va servir per posar dades sobre la taula. Segons el conseller d’interior, en el que portem d’any, a Manresa 24 autors han comès  19 agressions sexuals que han deixat 20 víctimes. D’aquests, 11 han sigut dins l’àmbit de la parella i, per això, la taula va concloure que NO es poden preveure. Buch va dir, però, que aquestes xifres, tot i haver augmentat respecte als últims anys, no són exclusives de Manresa.

El conseller també va treure pit i va explicar que les 19 agressions s’han perseguit. A més, també va dir que és bo que es denunciïn les agressions per encoratjar més víctimes a fer-ho. 

D’altra banda, també va avisar que no es podia dibuixar un perfil de delinqüent perquè tots tenen característiques diferents. Valentí Junyent va dir que tampoc es poden atribuïr a un sol barri totes les agressions per treure ferro de les últimes crítiques que havia rebut el deteriorament del casc antic de la ciutat.

A la taula d’avui hi assistiran el propi Junyent i representants de tots els grups municipals; també del departament d’Interior, Afers Socials i Famílies; de l’Institut Català de les Dones; de la Delegació del Govern a la Catalunya Central; i de personal tècnic municipal de les diverses àrees.