10 noies i 10 nois de la Catalunya Central es presenten aquest cap de setmana al certamen de la Pubilla i Hereu de Catalunya. En total, de tot el país, en són 59, i d’aquests se’n escolliran 10, que representaran catalunya i les 4 demarcacions allà on vagin. Ho faran durant un any, fins la tardor de l’any vinent, i aquest cop s’escull a Gironella.

És la segona vegada que el poble acull l’elecció del pubillatge nacional, després que ho fes fa tot just 10 anys. Durant el cap de setmana, un jurat avaluarà als candidats a partir d’un examen oral i escrit, i observant el seu comportament en públic. El delegat de la Catalunya Central i membre de la junta del Foment de les Tradicions Catalanes, el manresà Eduard Pladellorens, ho explica:

Dos dels candidats són la Pubilla i l’Hereu de Navarcles. Ells són la Laia Medalla i en Bernat Bernabeu, que també col·labora a Ona Bages. Saben que és difícil sortir escollits però diuen que en tenen moltes ganes i que és una oportunitat de representar tot el país.

El certamen portarà més de 200 persones al Berguedà durant tot el cap de setmana.