Un mes a Cuba esperant tornar a casa en un pis de 20 metres quadrats. Així és la vida del santpedorenc Joan Antoni Rodríguez i Nieves Camejo, que des que es va decretar el confinament són a la illa amb 800 persones més de l’Estat Espanyol esperant ser repatriats.

La parella és allà després que Rodríguez anés a fer un postgrau en medicina xinesa i teràpies alternatives a l’Universitat de Ciències Mèdiques. El seu bitllet de tornada estava programat per finals de març, quan va arribar la pandèmia al país americà. Des de llavors, Cuba va començar a suspendre vols comercials i a confinar els turistes a hotels sense deixar-los sortir, segons narra la parella a un escrit, que, de fet, explica que van estar a punt de separar-los perquè estan vivint a la casa de la germana de Camejo i el govern volia dur l’home a un hotel.

La sitaució, però, es va solucionar perquè a Rodríguez, la Universitat i el govern, li van renovar el visat d’estudiant i van permetre que es quedés a la residència. Això sí, confinat. En el seu cas, la situació és alarmant perquè viuen 6 adults en vint metres quadrats. El motiu és perquè van intentar anar a viure a la residència de la mare de Camejo, però la prohibició de desplaçar-se els va aturar.

A Cuba, la situació és de confinament total i tost els establiments estan tancats. Això fa que per adquirir aliments hagin de fer fins a 3 o 4 hores de cua en punts habilitats d’abastiment. Ells, però, duien menjar com per estar un mes a l’illa, però ja en porten dos. Ara estan treballant per rebre respostes del govern espanyol a través del consulat per poder tornar a casa i, de moment, no tenen resposta.