“Assumim el mandat del poble de Catalunya i declarem que Catalunya esdevé un Estat Independent en forma de República”. Amb aquestes paraules la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, proclamava la república catalana el passat 27 d’octubre. Un mandat que, un any després, el poble exigeix que es faci efectiu.

Al llarg de dues hores, el documental “Dos Cataluñas” fa internacional el procés català i recull els fets més importants que rodejaven l’1 d’octubre. Des de l’aprovació de les lleis de ruptura del 6 i 7 de setembre fins les eleccions del 21 de desembre, les càrregues policials de l’1 d’octubre i les paraules de Forcadell el 27 d’octubre. Ho fa a partir de més de 80 testimonis que teixeixen el relat sense un narrador.

La comarca, però, apareix en més d’una ocasió al llarg del documental. No només per les càrregues policials que hi va haver a la comarca sinó quan van arribar les urnes als col·legis electorals. Al minut 64 apareix el regidor d’Esquerra a Sant Joan, Jordi Pesarrodona, plantant cara pacíficament als agents que volen entrar al seu col·legi electoral. I uns segons després, apareix l’escola Pla del Puig de Sant Fruitós ensenyant com les urnes van arribar als col·legis. El voluntari de l’administració per l’1 d’octubre al municipi, David Vila, ho explica a Ona Bages:

Alguns dels protagonistes del documental també són els principals líders polítics catalans Carles Puigdemont i Quim Torra, així com alguns dels polítics que van entrar i sortir de presó i alguns que estan a l’exili, però també els de l’oposició i els de l’anterior Govern d’Espanya. Els acompanyen periodistes, juristes i historiadors que ho analitzen des d’un punt de vista més institucional.