Una delegació de l’Associació Catalana de Municipis, viatja a Alemanya per conèixer l’explotació i gestió de la conca minera del Werra

142
Una delegació d’alcaldes catalans, ha visitat en els darrer dies la regió alemanya de Hesse. Fotografia: ACM
Una delegació d’alcaldes catalans, ha visitat en els darrer dies la regió alemanya de Hesse. Fotografia: ACM

Una delegació d’alcaldes catalans, encapçalada pel president de l’Associació Catalana de Municipis, i alcalde de Sallent, David Saldoni, ha visitat en els darrer dies la regió alemanya de Hesse. Concretament, es van desplaçar fins a la conca minera del Werra per conèixer l’explotació i la gestió que es fa dels residus i alternatives turístiques.

A més de Saldoni, la delegació catalana estava formada pels alcaldes de Cardona, Ferran Estruch; de Súria, Josep Maria Canudas; i de Balsareny, Isidre Viu, de la zona minera potàssica del Bages. La situació de la mineria d’aquesta comarca és única a Catalunya i en els últims anys ha viscut canvis importants, des del compromís per finalitzar l’abocament al runam del Cogulló de Sallent, amb la construcció de la rampa a Súria, i les conseqüències del tapament del runam de Vilafruns a Balsareny.

En els darrers mesos s’ha aprovat el Pla Director de la Mineria, que inclou els quatre municipis, i que pretén poder tractar de forma conjunta els diferents problemes que estan sobre la taula. En aquest sentit, van poder visitar l’empresa K+S, dedicada a l’extracció i processament de sals de potassa, apostant per la sostenibilitat i medi ambient.

Aquesta empresa es dedica als productes de potassa i magnesi com a matèria primera per elaborar productes d’alta qualitat per als sectors agrícola, industrial, salut i nutrició. Pel que fa la problemàtica de Sallent, David Saldoni, ha assegurat que fer aquest viatge ha servit per conèixer algunes de les solucions que es podrien aplicar al poble.

Saldoni, a més, deixa clar que la visita ha estat molt enriquidora perquè així els representants del territori han pogut conèixer altres realitats i totes les alternatives possibles i sostenibles.