Pla general d'un dels moments del concert de l'OMAC al teatre Kursaal de Manresa. Imatge del 14 d'octubre del 2021. (Horitzontal)
El certamen recupera la presencialitat després d’un any atípic per la pandèmia.
La dolçaina, el flabiol, el fiscorn, l’acordió diatònic o la gralla. Són només cinc dels més d’una vintena d’instruments d’arrel tradicional que s’han donat cita aquest dijous en l’estrena de ‘Trencadís’. Es tracta de la primera proposta artística de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, formada per 31 joves especialitzats en instruments tradicionals dels Països Catalans. Una obra firmada pel músic olotí Dani López i amb la veu de la menorquina Anna Ferrer, que combina un repertori d’elements tradicionals amb versos de Juana Dolores, Enric Casasses, Josep Pedrals o Clara Fiol. La proposta ha servit per inaugurar la 24a Fira Mediterrània de Manresa, que recupera la presencialitat després d’un any atípic per la pandèmia.
Com sonava la música d’arrel tradicional catalana abans de l’era d’Internet i la forta influència de la cultura comercial. Per esbrinar-ho, el compositor Dani López va agafar el recull ‘A peu pels camins del cançoner’, d’Artur Blasco, un treball que inclou 1.500 cançons populars del Pirineu. Després va començar la recerca de poetes contemporanis i va escriure els nous arranjaments. Els poemes que es musiquen a ‘Trencadís’ són versos d’Anna Gual, Sònia Moya, Rosa Vilanova, Juana Dolores i Enric Cassases.

Una fira “de recuperació i d’il•lusió”

‘Trencadís’ ha inaugurat la 24a edició de la Mediterrània, que recupera la presencialitat després de l’edició atípica de l’any passat, i ofereix 67 propostes musicals i escèniques, de les quals 43 són estrena. El certamen s’allargarà fins diumenge.

El seu director artístic, ha assegurat que el certamen d’enguany és una “fira de recuperació i il•lusió”. L’edició d’aquest 2021 pot recuperar el 100% de la presencialitat a partir d’aquest divendres. “Esperem que sigui l’inici d’una bona recuperació del sector cultural”, ha subratllat Fosas.