Un projecte europeu a Montserrat conclou que les cremes controlades i la ramaderia extensiva prevenen els incendis

108
Una pastora amb el seu ramat d'ovelles. Foto ACN.

Un model de gestió forestal amb cremes controlades i ramaderia extensiva ajuda a evitar els grans incendis forestals. És la conclusió del projecte europeu LIFE Montserrat, en què hi han participat catorze municipis del massís durant cinc anys.

Durant aquest temps s’han fet accions per aconseguir que els territori d’aquests pobles, que sumen 32.000 hectàrees, tingui major biodiversitat, s’adapti millor al canvi climàtic i sigui menys vulnerable als incendis forestals. El director del departament de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera, Miquel Rafa, ha explicat que si s’extrapolen els resultats a tot Catalunya, amb dos milions d’hectàrees de bosc, la inversió que caldria seria de 200 milions d’euros i es podria revertir la situació actual. A més, defensen que aquest model es pot replicar a tot l’arc mediterrani.

Una altra de les actuacions que ha estat fer disminuir la densitat del bosc talant els arbres per tal que el bosc pugui créixer sa. Això ha provocat una reducció del combustible disponible en cas d’incendi.

D’altra banda les estesades o cremes controlades que han fet els bombers han permès crear nous espais oberts, i així recuperar espais agraris o espais de pastura. El sotsinspector de bombers i membre dels GRAF, Asier Larrañaga, ha defensat la creació d’àrees estratègiques de gestió, però també ha assenyalat que “encara hi ha molta feina a fer per reduir la massa combustible dels boscos que queden entremig d’aquestes àrees estratègiques”. En l’incendi d’Òdena d’ara fa quatre anys, per exemple, les zones tractades en el marc del projecte LIFE, encara molt incipient, van permetre confinar l’incendi de tal manera que les flames no van anar a més.

Actualment, entre tots els municipis participants, hi ha una desena de ramats amb vuit explotacions que treballen activament. D’aquestes, n’hi ha cinc que treballen amb cabres, dues amb vaques i una que té rucs. Joan Puig és un dels pastors que ha recuperat un ramat gràcies al projecte LIFE Montserrat i en aquests moments té 180 cabres de raça pirinenca. Ell ja era pastor, va tenir un ramat del 1997 fins el 2010, però la crisi econòmica el va fer plegar. Puig ha destacat la complicitat entre administracions per ajudar els ramaders a tirar endavant.

El projecte Life Montserrat està coordinat per la Diputació de Barcelona, i hi participen el Patronat de la Muntanya de Montserrat, Bombers de la Generalitat, l’Associació de Propietaris Entorns de Montserrat, la Generalitat i la Fundació Catalunya La Pedrera.