Pla mitjà de dos dels investigadors mentre fan controls al laboratori. Imatge publicada el 28 de setembre del 2021. (Horitzontal)

Un projecte de la UPC Manresa per reciclar mòbils i bateries electròniques, a un pas d’obtenir la patent internacional. Cada any es generen més residus electrònics al món i només se’n reciclen un 11%.

El residu electrònic és el que més creix. Cada any es generen un 5% més d’aquest tipus de deixalles com, per exemple, mòbils o bateries electròniques. Es tracta d’un residu molt complicat de reciclar perquè cal separar, un a un, tots els metalls que en formen part. De fet, ara només se’n recicla un 11%. La resta, acaba en abocadors o bé s’envia a països del Tercer Món. Al campus de la UPC Manresa, un equip de 15 investigadors fa anys que treballen en un projecte per reciclar metalls. Han aconseguit la patent estatal i estan a un pas d’assolir la internacional. Toni Dorado, professor i investigador de la UPC Manresa diu que és una manera molt activa de contribuir en la reducció del canvi climàtic. 

Amb el treball de la UPC, conegut com el projecte ‘menja mòbils’, es poden reciclar fins a un 40% dels metalls que hi ha als dispositius electrònics. Per fer-ho, han dissenyat una planta semi industrial que permet reciclar aquests metalls. Però quin és l’objectiu final?

La podrien utilitzar empreses dedicades a la gestió de residus que, fins ara, el que fan és enviar aquest 11% de residus que sí que es recicla al centre d’Europa, on es recuperen en grans quantitats. 

Per altra banda Dorado lamenta “la poca” aposta del Govern i l’Estat en investigació. Aquí el problema que tenim no és que no tinguem gent capacitada per portar grans projectes, sinó que tenim molt poc finançament. 

Diu que hi ha poques convocatòries, molt competitives i moltes queden al calaix. 

A tot això dorado s’ha reafirmat explicant que la tecnologia es la base d’una societat per poder avançar.