Un okupa llança mobles i pintura des del seu balcó i provoca aldarulls a Sant Vicenç de Castellet

337

Ahir al matí, al carrer Enginyer Llançó número 3, els veïns de la zona van poder veure com un seguit de mobles i pintura sortien disparats pel balcó del mateix bloc des del pis 2n 2a. Durant mitja hora, un veí del bloc que ha viscut ocupant un immoble durant tres anys va causar disturbis entre el veïnat per posar la música a un volum molt elevat. En conseqüència, la Policia Local i els antiavalots dels Mossos d’Esquadra van acudir al lloc dels fets per parlar amb el veí, però ell es negava a dialogar i la seva resposta en rebuig als agents va ser llançar objectes pel balcó. Finalment, els Mossos d’Esquadra es van endur l’okupa i segons ha pogut confirmar Ona Bages, l’home es troba ingressat a l’àrea de psiquiatria de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Aquest ha sigut el moment en el que el veí ha llançat diferents objectes pel balcó del pis on vivia i al final del vídeo es pot veure l’estat en el que ha quedat l’immoble:

L’okupa en qüestió, fa tres anys que viu al bloc del carrer Enginyer Llançó, en un principi, segons explica Sergio López, veí del bloc, era un inquilí que pagava el lloguer i compartia pis amb una altra persona:

Tot anava bé, fins a principis de setembre del 2019, que un amic de l’okupa va venir a compartir pis amb ell i al mes següent, aquest amic va decidir ocupar els baixos de l’edifici que estaven desocupats. Durant uns mesos, les condicions sanitàries dels baixos van ser nefastes, fins que durant el confinament, els veïns, cansats de la situació van decidir contractar un obrer per tapiar el pis que estava buit.  Fins i tot s’hi van abandonar gossos, segons va explicar López a Ona Bages:

Al cap d’un temps aquest okupa que s’havia instal·lat als baixos de l’edifici va marxar deixant un rastre de decadència en el pis inferior. Després d’aquests fets, els veïns van poder veure reiterades vegades que cada dia en el carrer del bloc es paraven cotxes i es produïen intercanvis sospitosos de menjar i drogues amb el veí okupa.

Per altra banda, durant els mesos de confinament, l’okupa que va causar els aldarulls d’ahir la tarda, va enviar una nota informativa al veïnat informant que muntaria una discoteca al seu pis i que es dedicaria a posar música a diferents hores del dia. El resultat final va ser que la música sonava a totes hores i amb el volum molt alt, desencadenant enfrontaments verbals amb els veïns del bloc i de la zona. Un d’aquests casos va ser divendres passat quan el veí okupa, va decidir sortir al carrer amb una furgoneta i convertir el barri en una discoteca posant la música molt alta. Fins i tot, una veïna del mateix carrer es va enfrontar amb ell i va originar una disputa verbal que va concloure amb l’arribada de la Policia Local per posar-hi pau.

L’okupa, patia d’esquizofrènia i bipolaritat, ja que ell mateix va informar d’aquestes malalties als veïns. Fins i tot va arribar a assetjar una veïna del bloc que vivia just al seu costat, tal com va dir un dels veïns, Sergio López:

Ara mateix, el que més preocupa al veïnat és què passarà amb el pis buit, ja que la porta es troba sense pany perquè els antiavalots es van veure obligats a tirar-la a terra per accedir-hi i viuen amb el temor que un altre okupa s’hi quedi. Des del veïnat volen pressionar al banc per aconseguir que el venguin.

L’individu era pouater i amo d’una empresa que es dedicava a  l’ofici fins que va entrar en fallida i va decidir traslladar-se des de Molins de rei a Sant Vicenç de Castellet fa tres anys per compartir pis. Fins que es va quedar sol i en veure que no podia afrontar el lloguer va decidir ocupar-lo, en aquell moment el veïnat del bloc es va bolcar amb la causa per ajudar-lo i intentar aconseguir que fos un lloguer social.

Tot plegat, l’incident ha originat més inestabilitat a Sant Vicenç de Castellet i aquest cas se suma a la llarga llista d’aldarulls que els okupes, repartits per diferents punts de la població, han originat.

Segons ha explicat l’alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado, des de l’Ajuntament ja fa temps que es parla amb les diferents entitats bancàries per informar sobre els pisos buits: «La ciutadania ha d’entendre que l’Ajuntament no pot fer fora un okupa fins que no hi ha una denúncia per part del propietari, en aquest cas del banc». També incideix en que el problema va molt més enllà de les competències de l’Ajuntament i diu que faran tot el que estigui a les seves mans per acabar amb el problema de l’okupació.

L’alcaldessa creu que un dels principals motius de l’alt nombre d’okupes a la població és la bona connexió que hi ha amb els trens, ja que facilita l’accés a la mobilitat. Per altra banda, Sant Vicenç de Castellet està a l’espera de rebre un informe de la Diputació de Barcelona per saber tots els habitatges buits que hi ha al poble.