Un jove denuncia una agressió xenòfoba per part dels Mossos d’Esquadra el gener de 2019 a Sant Feliu Sasserra

214

SOS Racisme ha fet públic aquest dilluns el cas d’una presumpta agressió racista per part de sis agents dels Mossos d’Esquadra a Wubi, un jove de 20 anys. Segons han explicat l’entitat i el jove en un vídeo, tot va passar quan Wubi sortia de casa seva mentre la policia hi estava intervenint per un desnonament. Els agents el van tirar a terra, el van colpejar i el van insultar, segons l’entitat.

Per altra banda, l’agredit va gravar amb el mòbil com els agents l’insultaven. Wubi i la seva família van denunciar els fets, que estan investigant els Jutjats de Manresa. I ahir mateix, Interior, va anunciar el canvi de destí dels sis agents implicats. El jove ho ha explicat en un vídeo que va publicar ahir:

Els fets van tenir lloc la tarda del 10 de gener del 2019 a Sant Feliu Saserra quan el jove es disposava a sortir de casa seva, ja que l’edifici on vivia s’estava fent una intervenció policial per desnonament. L’entitat explica que, en arribar al pàrquing, un grup d’agents dels Mossos van entrar i van demanar-li la documentació. Mentre l’identificaven, un dels agents li va preguntar si era el jardiner de l’edifici i van començar a llençar-li bosses d’escombraries, a empentar-lo, a escopir-lo i a propinar-li cops al cap mentre l’insultaven segons explica SOS racisme. En l’àudio que el jove va gravar es pot escoltar la presumpte actitud racista i violenta dels agents:

Wubi va fugir, moment en què un agent va disparar una arma sense arribar a tocar-lo, segons SOS Racisme. El jove va trucar els seus veïns per avisar-los, però un dels agents es va posar al telèfon i va amenaçar-lo amb posar-li una ordre de recerca i captura si no tornava. Davant d’això, el jove va decidir tornar, però va engegar la gravadora amb el mòbil.

Segons el relat de l’entitat, un cop va tornar a l’edifici els agents van acusar-lo d’haver pegat un policia i van portar-lo cap al pàrquing, on el van tirar a terra, el van colpejar amb les botes a les costelles, el van escopir i el van humiliar amb insults racistes.

SOS Racisme explica que a continuació van traslladar Wubi a comissaria detingut i que no va ser fins hores més tard que un altre grup d’agents el van traslladar a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, on li van fer radiografies i proves en presència dels agents. A més, afegeixen que els Mossos el van posar a disposició judicial en qualitat de denunciat per un delicte contra la salut pública, però que el jutjat d’instrucció número 5 de Manresa va arxivar el cas.

Ara, després de més d’un any, el jutjat número 5 de Manresa ha tornat a obrir la investigació contra els sis agents del cos de Mossos d’Esquadra.

Per altra banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va considerar “inacceptables” les declaracions racistes d’uns agents a un jove de 20 anys el gener del 2019. En declaracions a TV3, El Homrani va afirmar que aquesta actuació no és “ni acceptable ni tolerable” i aposta per investigar i obrir expedient als agents “si es prova que aquestes declaracions són tal i com s’escolten”.

Un centenar de persones es manifesten pels carrers de Manresa amb crits de «Manresa és antiracista» i acaba amb una performance davant l’Ajuntament de Manresa

Imatge de la manifestació d’ahir la tarda a Manresa

La marxa, que portava per lema ‘Contra els abusos policials i contra el racisme’, va començar a les set de la tarda a la plaça Sant Domènec i ha recorregut els carrers de Manresa. Durant la protesta s’han sentit consignes com “Manresa és antiracista” o “prou impunitat pel racisme policial”, i també d’altres en suport a Wubi, el jove que ha denunciat haver patit agressions i vexacions per part dels Mossos. La portaveu de la Plataforma antiracista de Manresa, Osati Iyoyota, va denunciar els fets:

La manifestació va acabar cap a les vuit del vespre, a la plaça Major amb tots els participants asseguts a terra. La portaveu de la Plataforma antiracista de Manresa, Osati Iyoyota, emocionada, es va dirigir als agents de la policia municipal que hi havia allà i els va demanar que no protegeixin a policies agressors. Tot seguit, van format un gran cercle i els participants van acabar ballant.