Un diàleg entre cuina i cultura a Món Sant Benet

161

Durant l’abril es duran a terme dues activitats al voltant de l’alimentació que posen en relleu la relació entre la cuina i diferents manifestacions artístiques.

Un concert show-cooking i una proposta sensorial que inclou lectures de poemes amb degustacions. Aquestes són les dues activitats programades a Món Sant Benet que ha organitzat la Fundació Catalunya La Pedrera per aquest abril i que posaran en relleu la relació entre la cuina i diferents manifestacions artístiques.

Amb aquestes activitats sobre lírica i poesia a la cuina, la Fundació vol fer una especial incidència en els aspectes culturals i antropològics de l’alimentació, en un diàleg entre disciplines que mostrarà que els cuiners amb inquietuds sempre s’han inspirat en l’art.

Programació a Món Sant Benet

El dia 22 d’abril es durà a terme l’activitat “Cuina lírica: repertoris i receptaris clàssics”. Repetint l’activitat que ja es va fer l’any passat a La Pedrera, el xef de la Fundació Alícia Jaume Biarnés, i del musicòleg Xavier Chavarría, faran un repàs dels moments àlgids de la cuina clàssica i dels repertoris més populars de la lírica.

Demostracions de cuina en viu centrada en receptes tan “operístiques“ com per exemple les amanides Carmen, Tosca o Aida; els populars canelons Rossini; o el tan barceloní i exquisit pastís Massini, per acabar amb l’icònic préssec Melba amb què August Escoffier va homenatjar a la cantant Nellie Melba amb motiu de la seva interpretació de Lohengrin en el Covent Garden.

Totes aquestes receptes seran contextualitzades musicalment, en directe, de la mà de la soprano Beatriz Jiménez Marconi; el tenor Albert Deprius i el pianista Josep Buforn; repassat també el moment històric i l’entorn social que va permetre néixer i gaudir de tanta popularitat aquestes formes musicals.

I com no pot ser d’una altra manera en una activitat adreçada directament als sentits, es podran degustar les creacions culinàries i gaudir de la música en l’entorn únic de Món Sant Benet.

A més, s’ha programat una visita especial “Cuina lírica” el mateix diumenge 22 d’abril en què es posarà en solfa la relació entre algunes de les propostes gastronòmiques i el Ramon Casas més melòman. Amb aquesta visita es podrà descobrir com les vides i les obres dels grans artistes contemporanis del pintor s’entrellacen, com Bizet, Puccini, etc, tot passejant pels espais que va habitar el geni modernista al monestir de Sant Benet de Bages.

Festa Alícia’t

Els dies 28 i 29 d’abril, i dins de les activitats de la Festa Alícia’t, la segona activitat, amb la proposta sensorial “Alimenta els sentits! Un viatge poètic pel pa, l’oli i el vi”. Aquesta activitat, que inclou degustacions i lectures, permet endinsar-se a través de tots els sentits en la descoberta de la triada mediterrània. El pa, l’oli i el vi esdevenen protagonistes d’un recorregut sensorial únic guiat amb la col·laboració de l’actor Pep Planas.

Es tracta d’experimentar com aquests tres aliments formen part de la nostra història, de la nostra cultura i de la nostra quotidianitat per mitjà de la seva expressió poètica.

L’evocació estètica que ens proporcionarà la lectura de diferents poemes i textos d’autors com Apel·les Mestres, Federico García Lorca, Josep Maria de Segarra o Manuel Vázquez Montalban i Marcel Proust anirà acompanyada de l’estimulació del paisatge sensorial (imatges, olors, tactes, sons i sobretot gustos) que conformen aquests tres aliments i inclou recursos accessiblestambé per a persones cegues o amb baixa visió.

Aposta per la cultura i l’alimentació

Aquest nou cicle de la Fundació Catalunya La Pedrera aposta per apropar la cultura a les persones i posar en valor el patrimoni alimentari i gastronòmic, a més de convertir Món Sant Benet en un centre de referència en alimentació.