El Grup ecologista el Fanal ha presentat aquest cap de setmana els primers resultats d’un estudi que analitza la salut de l’aigua de les fonts del Moianès. Els resultats van ser presentats en una conferència celebrada al Casal de Moià aquest dissabte a la tarda. D’aquesta manera, l’entitat ecologista del Moianès donava a conèixer els primers resultats d’un estudi que van començar el 2020 i que tenen voluntat d’ampliar durant els pròxims anys. Jordi Espuny, geòleg membre del Fanal, explicava que ara busquen la complicitat de més veïns dels pobles del Moianès per poder catalogar totes les fonts. 

De moment s’han inventariat 48 fonts de les quals s’han estudiat els cabals d’aigua. A més a més amb el suport del Consell Comarcal i la Universitat de Barcelona s’han fet un estudi de nitrats per tal de determinar la seva qualitat. 

Des del grup ecologista destaquen que els resultats són un toc d’atenció i que cal estar alerta a l’evolució tant de la manca de caval en algunes fonts i fer tasques de prevenció perquè no apareguin nitrats a més fonts. Tot i això, la situació no és preocupant com passa a zones veïnes com el Lluçanès i Osona.