La Comissió Europea ha fet arribar un últim avís a Espanya perquè prengui mesures per fer complir la llei a Iberpotash. Unes directives mediambientals que, segons l’organisme europeu, la companyia israeliana no està complint, com prova la continua contaminació de la conca del Riu Llobregat a causa de l’activitat de l’empresa. Les institucions espanyoles han de respondre aquest avís especificant quines mesures prendran per solucionar-ho, en un termini màxim de dos mesos. En cas que la resposta no sigui satisfactòria, la Comissió Europea portarà Espanya davant el tribunal europeu.

“La Comissió considera que les autoritats regionals han de vetllar perquè les instal·lacions de residus d’indústries extractives apliquin les mesures necessàries per millorar la qualitat de l’aigua en la conca del riu Llobregat”, argumenta l’Executiu en un comunitat. La institució recorda que “la situació actual segueix causant greus problemes mediambientals com a conseqüència de l’extracció de la potassa” a les localitats de Súria i Sallent, ambdues properes als rius Cardener i Llobregat. I és que a ulls de l’organisme europeu s’estan vulnerant dues directives: la de tractament d’aigües i la de tractament de residus d’indústries extractives.

Ja fa tres anys que Brusel·les investiga els efectes adversos a la salut pública dels residus que es produeixen fruit de l’activitat a la mina. I ja s’han enviat vàries missives advertint que la salmorra dels runams salins salinitza l’aigua de la conca del Llobregat, impedint que assoleixi els objectius mínims de qualitat de l’aigua.

Aquesta és la segona investigació que la Comissió Europea obre contra ICL-Iberpotash. Al 2016 va obrir un procediment per sospita que l’empresa havia rebut ajudes il·legals de l’estat per cobrir les despeses que genera tractar els residus de la seva activitat i per construir un abocador de residus. En aquest cas, la investigació segueix oberta i la Comissió encara no s’ha pronunciat sobre el cas.