Troballa d’un arsenal d’explosius de la guerra civil a la vella rectoria de Sallent

165

Alguns veïns del carrer Clos han tingut un petit ensurt aquest matí quan els Mossos d’Esquadra els han demanat que desallotgessin les seves cases, també el bar centenari. El motiu ha sigut la troballa d’explosius i armament, en bon estat de funcionament, a la vella rectoria. L’arsenal l’han trobat obrers quan estaven fent reformes al matí, cap a les 11:30h, en un fals espai que hi havia en una doble paret, i que un cop obert s’ha comprovat que era un magatzem d’armament. S’hi ha trobat: 450 granades de mà, 7,6 kilograms de dinamita, 160 metres de metxa lenta, 750 artefactes explosius improvisats amb els seus detonadors i metxa, i 1.900 cartutxos de fusell del calibre 100 mm

Davant la sorpresa per la troballa s’ha avisat als Mossos d’Esquadra, que han procedit a acordonar la zona i evacuar els immobles propers perquè els artificiers de l’Àrea de Desactivació d’Artefactes Explosius TEDAX- NRBQ poguessin avaluar i classificar els explosius, que després de dues hores de treball s’han emportat per fer detonar de forma segura a la cantera de Navarcles. Aleshores, els veïns han pogut tornar amb normalitat a les seves cases.

L’antiga rectoria de Sallent era un centre de la CNT (Confederació Nacional de Treball) i la FAI (Federació Anarquista Ibèrica) a l’època de la guerra civil, i segons s’ha pogut comprovar avui, servia també de magatzem on s’ocultava un arsenal d’explosius i armament.