Tots pendents de la CUP a Santpedor

174
Caps de llista dels cinc partits que han entrat a l'Ajuntament de Santpedor durant la programació especial de Ràdio Santpedor per les eleccions
Caps de llista dels cinc partits que han entrat a l'Ajuntament de Santpedor durant la programació especial de Ràdio Santpedor per les eleccions

Els cupaires tenen la clau pel govern municipal en la majoria de les possibilitats factibles

Ha passat més d’una setmana de les eleccions municipals de Santpedor i encara no hi ha govern municipal. Hi ha hagut converses informals entre les formacions que han entrat a l’Ajuntament però cap decisió, ni tan sols proposta, en ferm. I és que els resultats de les eleccions han deixat un panorama força atomitzat al consistori, amb fins a cinc grups polítics diferents -una situació que no es donava des del 1979-. La majoria absoluta d’Esquerra Republicana ja és història i les matemàtiques donen ara un pes molt rellevant a la CUP a l’hora de formar un futur govern municipal.

Existeixen cinc possibilitats per formar a govern a Santpedor, de les quals una ja s’ha descartat i l’altra sembla altament improbable.

L’opció que sembla impossible és que Esquerra pacti un govern amb Progrés Municipal -sumarien 7 de 13 regidors-. Els de Ferran Tarazona, tot i haver subratllat en campanya que estan formats en gran part per independents i que s’allunyen de la política general, estan vinculats al PSC, i Xavier Codina ja va dir en campanya que l’única línia vermella a l’hora de pactar serien els partits que van avalar el 155.

També hi ha la possibilitat d’un pacte d’ERC amb Junts per Santpedor. Totes dues forces farien una majoria folgada de 8 regidors, i les elits dels dos partits a nivell nacional han donat consignes de buscar pactes entre ells als municipis. Però seguint la inèrcia de la campanya electoral i de l’última legislatura, en què Antoni Puiggròs ha exercit de cap de la oposició tots dos podrien prioritzar altres aliances.

La tercera opció, i a dia d’avui potser la més factible, és un govern d’Esquerra en minoria. Els republicans haurien de buscar acords puntuals amb els diferents grups per tirar endavant les seves propostes, però governarien en solitari.

Hi ha una alternativa en què Xavier Codina no seria alcalde. Seria si Junts per Santpedor pactés amb Progrés Municipal i la CUP. Sembla una opció remota, sobretot tenint en compte les diferències ideològiques amb la CUP, però tant Junts per Santpedor com Progrés Municipal han deixat oberta aquesta possibilitat, que permetria tombar el govern d’ERC.

Per últim, cal contemplar la possibilitat que Esquerra faci govern amb la CUP. Una opció que també és viable tenint en compte que es tracta de dues formacions pròximes ideològicament. La veritat, però, és que la CUP s’ha mostrat molt crítica amb l’actual equip de govern i sembla complicat que arribin a una entesa per unir-s’hi.

Així doncs, l’expectativa del futur govern municipal cau, en gran mesura, en la CUP, que avui al vespre farà una nova assemblea per extreure una posició unitària en aquest sentit. Una reunió oberta a tothom, que es farà avui a les 20h a la Placeta del Born, i que seguiran molt de prop la resta de forces polítiques.