TOP 5: Els llocs més atractius de Sallent

180

Catalunya és famosa pels quilòmetres d’aigua blava de les seves costes, per les muntanyes dels Pirineus i per les seves festes tradicionals: des dels castellers fins a La Patum. Un dels encants més grans, però, i que sovint passa més desapercebut, són els petits municipis. A la Catalunya Central n’hi ha molts, i un d’ells és Sallent, que destaca pel seu passat històric i cultural, molt marcat per la tradició minera i tèxtil.

La guia turística Cecília Vila repassa els cinc principals atractius de Sallent:

– Casa Museu Torres Amat

És considerada una de les principals joies de Sallent. De fet, l’edifici forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d’un molí datat al segle XVII, que va ser propietat de la família del bisbe Fèlix Torres i Amat fins que va passar a mans de la Diputació de Barcelona el 1981. Havia estat, fins aleshores, una important fàbrica tèxtil on es van instal·lar els primers telers mecànics d’Espanya.

– Ruta Pare Claret

Sant Antoni M. Claret és el fill il·lustre de Sallent. Va ser teixidor i mestre de telers en la seva joventut, rector de la parròquia i missioner de tot Catalunya i de les Illes Canàries. A Sallent, va ser homenatjat amb un conjunt monumental a la plaça Sant Antoni M. Claret. La ruta inclou també la Casa Museu, que conté una exposició permanent sobre la seva vida i obra.

– Paisatge miner

Conèixer la tradició minera és un must de Sallent, ja que tot el patrimoni miner que hi ha al municipi ha configurat un paisatge industrial peculiar a la comarca del Bages durant aquest últim segle. Les mines de Sallent fan més de 500 m sota terra i hi ha túnels subterranis que arriben fins a Súria i Balsareny.

– Ruta de les fàbriques

Sallent té una important història obrera que ha crescut al costat del riu Llobregat. Allà s’hi troben la fàbrica Vella, la fàbrica Torres Amat, Can Sala i Can Berenguer. Conèixer el seu passat i la importància que van tenir al municipi són la clau principal per entendre el teixit social de Sallent.

– Castell de Sallent

Les ruïnes del castell de Sallent i de la seva església coronen un turó que, històricament, formava l’acròpolis sallentina. Tot i que encara es conserven restes de les muralles i les seves torres, el més destacat de tot el conjunt és l’església romànica, de planta circular.