Toni Espinal (director d’Ampans): “el futur passa per expandir-se més enllà de la comarca i obrir-se a nous col·lectius”

736

La fundació Ampans rebrà el proper 31 de març el segell d’excel·lència empresarial 500+ EFQM. Un prestigiós premi atorgat per la Fundació Europea per la Qualitat en la Gestió que reconeix el valor afegit que les organitzacions premiades aporten al seu entorn -usuaris, treballadors, medi ambient, clients, entorn, etc.-. En l’acte d’entrega d’aquest premi, que només tenen una cinquantena d’empreses a Espanya, hi intervindran ponents com Xavier Sala i Martín, Josep Salvatella, conseller delegat de Roca & Salvatella, Lluís Morillas o Nandu Jubany. Aquest segell és un gran reconeixement per Ampans, que, després de 50 anys, és el referent a la comarca a l’hora de promoure l’educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual.

El director de la Fundació Ampans, Toni Espinal, es mostra molt orgullós pel premi que assegura és un “reconeixement a l’excel·lència”.  Espinal fa la vista enrere dels 50 anys de l’organització, en què “hi ha hagut moments de dificultat, al principi, quan encara hi havia la dictadura hi no hi havia ajuts ni consciència social per aquestes discapacitats; i una evolució molt notòria amb la democràcia, en què pogut anar creixent i diversificant-nos fins a cobrir, ja des de fa anys, tots els serveis i suports que pot necessitar una persona discapacitada al llarg de la seva vida”.

I és que un dels objectius prioritaris per Ampans és inserir les persones amb discapacitats al món laboral. Per això tenen serveis de suport que ajuden els usuaris a fer la transició i trobar feina en empreses normalitzades, a més d’empreses creades i gestionades per la pròpia fundació en què aquestes persones poden trobar un entorn adequat per desenvolupar-se professionalment. Un exemple d’aquests negocis, que a més suposen una important injecció econòmica per la organització, són el Garden Ampans, el Restaurant Canonge o els Formatges Muntanyola -que recentment va rebre un primer premi pel seu formatge blau de búfala-. Així, Ampans té actualment 180 treballadors en aquests negocis, i en va poder col·locar 130 en l’empresa ordinària el passat 2015. Segons Espinal, el llindar per ser apte per a treballar o no és un aspecte complicat d’avaluar, però a grans trets és simplement “una qüestió de voluntat per part de la persona, perquè amb formació, paciència i esforç es poden trencar moltes barreres”.

Altres xifres que dibuixen l’autèntica dimensió que ha adquirit Ampans són les 1.750 persones ateses l’any passat, els 700 treballadors, els prop de 600 clients que tenen, o els 40 milions d’euros que facturen anualment, provinents del pressupost públic però també, en part important, de les empreses creades per la fundació, i la comercialització d’altres actius com el coneixement, programari informàtic o assessoraments i cursos.

Arribats en aquest punt, i en vista del context i la demanda de serveis especialitzats per les persones discapacitades, el futur d’Ampans passa per “expandir-se més enllà de la comarca i ampliar els col·lectius de persones a les quals donem suport. Si no ho fem nosaltres ho farà algú altre”, tal i com explica el seu director. Espinal creu que, per altra banda, en l’àmbit social, el futur és “inclusió, i aconseguir fer més presents i integrar de forma normalitzada a la societat totes aquestes persones”. Una tasca, la d’integrar aquests col·lectius, que Ampans “assumeix amb molta responsabilitat, sent conscients que Ampans significa esperança i futur per aquesta gent i els seus familiars”.

Escolta l’entrevista sencera a Toni Espinal, director d’Ampans, a Ràdio Santpedor: