Surt a la llum el llegat inèdit de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch a Santpedor

184

L’Ajuntament de Santpedor ha donat a conèixer avui un secret molt ben guardat: el llegat de l’arquitecte, poeta i polític mataroní, Josep Puig i Cadafalch (1867-1956), al poble. Parlem de la Torre de l’Aigua de Can Jorba i multitud d’elements de la pròpia finca. Tot i que David Garcia ja havia apuntat connexions entre la família Llissach (primera propietària de la finca) i Puig i Cadafalch, en el llibre “Un arbre ferm: els nobles Llissach i Catalunya (1213-2013)” (2013), no ha sigut fins ara, després d’un minuciós treball de recerca de Mireia Vila, historiadora i responsable de l’arxiu històric de Santpedor, que s’ha pogut identificar de forma precisa l’obra de l’arquitecte a la finca de Can Jorba.

Inicialment només es tenia constància d’alguns documents que presumptament atribuïen la construcció de la Torre de l’Aigua -element icònic de l’skyline’ santpedorenc construït a principis de segle XX d’inspiració modernista que servia per abastir d’aigua la finca- a Puig i Cadafalch. Després de 5 anys de treball culminats amb la visita a Can Jorba en el marc de la redacció del Catàleg de Patrimoni de Santpedor, ara fa un mes, Vila ha pogut constatar que l’obra de Puig i Cadafalch a Santpedor va molt més enllà de la pròpia torre. Elements decoratius i de disseny, reformes successives a l’interior de la casa i al jardí, i obres menors com canalitzacions d’aigua també van ser obra del famós arquitecte i el seu equip. Ho explicava avui en la presentació oficial d’aquest llegat, la pròpia Mireia Vila.

La troballa coincideix amb la celebració de l’any Puig i Cadafalch, en commemoració del 150è aniversari del seu naixement. La presentació de la seva obra avui a Santpedor, ha sigut un dels primers actes d’aquest any commemoratiu en què hi ha previst fer tot tipus d’exposicions, congressos i jornades per honrar l’obra d’aquest punta de l’arquitectura moderna. Mireia Freixa comissaria de la Generalitat de Catalunya per l’any Puig i Cadafalch presents avui a la presentació, destacava la importància del llegat santpedorenc de l’arquitecte perquè posa llum a una etapa “més inèdita respecte el que tots coneixem”.

Tant Freixa com l’altre comissari que l’acompanyava, Eduard Riu, han posat en valor el fet que s’hagi fet aquesta exhaustiva recerca per conèixer a fons la història i context de Can Jorba, abans de fer-hi cap actuació. “Així és com es fan les coses i no al revés”, han afirmat en repetides ocasions.

En qualsevol cas, la pregunta que rondava pels caps de tots els presents era precisament, quins plans té l’ajuntament per Can Jorba ara que se’n coneix aquest gran llegat arquitectònic. Xavier Codina, alcalde de Santpedor, ja ha avançat que estan en converses amb els propietaris, els Jorba, per donar a conèixer al públic tot aquest llegat històric.

Els comissaris de l’Any Puig i Cadafalch també han volgut remarcar que la troballa és importantíssima i “s’ha de convertir en un gran punt d’interès cultural al Bages”. De fet, és de les poques obres conegudes de l’arquitecte mataroní a la comarca, juntament amb el monestir de Sant Benet i el monestir de Montserrat.

No et perdis la galeria de fotos de la finca de Can Jorba, amb elements com la Torre de l’aigua, l’entrada a la casa, la bassa, i la casa dels ocells: