Ahir va començar la festa major de Súria, que a banda dels ja tradicionals concerts ha programat La Trapellada com a novetat. La festa girarà al voltant d’una antiga disputa entre els veïns del poble, que es representarà amb imatgeria popular.

Amb La Trapellada, Súria recupera una llegenda per impulsar un espai dedicat a la cultura popular. La festa serà aquest dissabte i comptarà amb diferents gegants i capgrossos, que seran els encarregats de representar la història.

La llegenda troba el seu inici en una disputa de finals del s. XIX. Llavors, el poble estava dividit entre els Blancs i els Negres. De fet, el que es representarà dissabte serà la reconciliació entre aquests dos bàndols gràcies a l’aparició d’un personatge fantàstic.

La celebració començarà amb dues cercaviles fins al poble vell, una per cada bàndol, que aniran acompanyades per xarangues, i acabarà a la Plaça Major, des d’on es representarà la seva reconciliació amb gran part del bestiari popular surienc.

Aquest acte ha estat organitzat per una nova entitat anomenada Trapelles del Mig-Món amb col·laboració de l’Ajuntament de Súria. La festa espera reivindicar la cultura popular del poble i fer-la atractiva per al públic general.