Ràdio Oló Ràdio Oló Ràdio Sallent Ràdio Sant Fruitós Ràdio Santpedor Ràdio Avinyó Ràdio Súria

Steam4all, una iniciativa nascuda al Moiànes, model d’èxit per apropar la ciència i la tecnologia a les escoles rurals

La iniciativa “Steam4all”, nascuda al Moianès, es converteix en un model d’èxit per apropar la ciència i la tecnologia a les escoles de zones rurals incorporant una perspectiva de gènere. 

El projecte Steam4all va posar-se en marxa per la iniciativa de Joaquín Jiménez, un enginyer informàtic jubilat que va pensar com tornar a la societat els coneixements aconseguits al llarg de la seva vida. Una de les primeres persones amb qui es va posar en contacte és la Mireia Ribalta, professora de l’escola de l’Estany que, a hores d’ara, també es vocal del comité executiu de l’associació. Ribalta explica que tot va començar com un projecte extraescolar de robòtica fa 4 anys. 

L’èxit de la prova va provocar que el projecte s’estengués acadèmicament a la ZER Moianès-Llevant, posteriorment a la ZER Moianès-Ponent fins arribar a col·laborar a dia d’avui amb l’Institut Moianès. Segons expliquen, aviat arribarà també a les escoles públiques de Moià. 

Steam4all pretén donar suport als professionals i, a la vegada, que els alumnes obtinguin les capacitats necessàries del sector tecnològic per desenvolupar-se. D’aquesta manera, col·laboradors pertanyents a l’empresa privada aporten el seu coneixement al professorat i aquest ho tradueix en un llenguatge òptim per l’alumnat. Així ho explica la Teresa, persona vinculada a l’ensenyament que valida els treballs dels voluntaris. 

Actualment ha tres tipus de col·laboradors: voluntaris en actiu de la Universitat de Vic, persones que s’encarreguen del finançament i un grup de 12 persones jubilades que els agrada la docència i que són els que fan el suport als centres. 

Tots els continguts es pensen d’una forma lúdica, més espontània i mirant de vincular-ho a una experiència real. Per exemple, aprendre fent (learning by doing) i vivint els processos fins arribar als objectius marcats.

Una de les característiques més importants del projecte és la seva vinculació amb un entorn rural per fer-hi arribar el coneixement tecnològic d’una forma més fàcil. A més, també es vol potenciar el paper de les noies buscant la millor fórmula per fer-ho. A l’escola de l’Estany, per exemple, es separen els grups en nens i nenes. 

Amb tot, l’associació Steam4all posa a disposició una pàgina web on tant es pot demanar suport com també fer-se voluntari de la iniciativa. Es pot accedir clicant al següent enllaç: https://steam4all.eu/ca/