Integrants de la CUP de la Catalunya Central i de l'associació ecologista Som Natura.
Integrants de la CUP de la Catalunya Central i de l'associació ecologista Som Natura.

La CUP de la Catalunya Central advereteix que el Bages i el Moianès podrien acumular fins a 300.000 panells solars. Aquest seria el resultat dels 12 projectes de plaques fotovoltaiques que hi ha ara mateix en procés de tràmit.

A Castellfollit del Boix, Navàs i Calders, que ja tenen aprovat per la Generalitat la instal·lació de 120 hectàrees de plaques entre els dos, ara se li suma Sant Fruitós que, segons explica el portaveu de l’entitat Som Natura Pla de Bages, Fidel Grandia, ja té aprovades 150 hectàrees de plaques solars. Estaran repartides al voltant d’un polígon industrial que no es farà servir perquè el seu sòl és més car.

Ara l’Ajuntament presentarà recursos a la instal·lació d’aquest macrocamp de plaques fotovoltaiques.

Mentrestant, la CUP posa sobre la taula les dades alarmants que afronten les dues comarques. El regidor d’un dels pobles afectats, Navàs, Genís Rovira, explicava les perspectives a nivell comarcal.

Per fer front a aquesta situació, el diputat cupaire Dani Cornellà ha tret pit del pacte que han fet amb Esquerra Republicana per fer una moratòria de tots els camps d’energies renovables projectats. Diu que l’objectiu és canviar la llei 16/2019 que dona via lliure a les empreses per presentar projectes.

Mentre no aconsegueixin la modificació o derogació de la llei, presenten als Ajuntaments on hi tenen representació un seguit de mocions per modificar els POUM i posar pals a les rodes d’aquests projectes.