Les ordenances fiscals han tingut set vots a favor, els de l’equip de govern, i sis en contra, els de l’oposició. Per altra banda, les Assemblees Municipals Obertes (AMO) han estat acceptades per unanimitat.

Després del ple extraordinari de dimecres, sabem que per l’any 2016 l’IBI puja un 9’12% als immobles de menys de 67.000 euros de valor cadastral i baixa un 6’16% als immobles de més de 67.000 euros de valor cadastral*. Pel que fa a les veus de l’oposició, Albert Junyent (regidor de la CUP) va titllar les mesures d'”antisocials”. L’alcalde David Saldoni va dir que tot i que els impostos pugin, “la recaptació per part dels ciutadans es veurà reduïda”, i s’intentaran mantenir els serveis actuals amb les noves empreses que passin a pagar impostos. També va parlar de la proposta d’unes bases per atorgar ajuts a les famílies que es vegin més perjudicades.

L’any que ve, l’aigua passarà a obtenir-se a través del Consell Comarcal. Segons Saldoni, l’ajuntament es troba en una “batalla amb el Consell per unes taxes el més baixes possibles i que, a més, depenguin del consum”. Llavors, Pilar Sala, regidora d’Esquerra, va dir que Sallent paga per l’aigua una de les taxes més altes de la comarca.

Albert Junyent va posar en dubte la qualitat de l’aigua a Sallent. David Saldoni el va contestar afirmant que des del 2000 “tenim una planta de tractament d’aigua que fa que tingui uns paràmetres de qualitat millors que els d’altres poblacions veïnes”.

Pel que fa a la taxa per escombraries, que ha augmentat a 78 euros, Junyent ha explicat que la meitat dels diners recaptats van per l’abocador: “quan més es recicla, menys es paga”. El regidor de la CUP ha transmès la necessitat de campanyes didàctiques sobre reciclatge i canvis en el sistema de recollida, com ara un porta a porta.

 

Tanmateix, aquests canvis no seran possibles fins l’any 2017, quan s’acabi el concurs amb l’empresa actual. David Saldoni: “ara el regidor té una proposta, que és un carnet de reciclatge”.

Pel que fa al clavegueram, impost que s’introdueix de nou, tindrà un cost trimestral d’1’44€. Pilar Sala ha plantejat els dubtes d’Esquerra sobre les maneres de gestionar el servei: “es contractarà una empresa privada? Ho farà la brigada municipal?”.

Allà on tots els partits van estar d’acord va ser al segon punt del ple, el de la proposta de convocatòria de la primera Assemblea Municipal Oberta (AMO). La regidora encarregada, Rosa Argelaguet, va demanar el suport dels partits i el “boca a boca” per tal que tingui el màxim de difusió i participació possible: “ara que l’hem aprovada i ha costat, volem que surti bé, convertir les AMO en òrgans de participació ciutadana potents”. La proposta va ser aprovada per unanimitat.

*Dades rectificades després de la primera publicació, que deia que els dos percentatges s’apujaven.