“Sexualitat silenciada” és el treball de final de grau de la cabrianesa Núria Ubach i de la surienca Anna Leal que l’han convertit en una exposició

219


La cabrianesa Núria Ubach, juntament amb la surienca Anna Leal han anat més enllà amb el seu treball final de carrera i han creat una exposició sobre la sexualitat femenina.

El projecte “sexualitat silenciada”, és una mostra fotogràfica i a la vegada sonora que té com a objectiu fer reflexionar a l’espectador sobre el tabú i conèixer, realment, com és la sexualitat femenina. Elles mateixes deixen clar que la idea va sorgir de la mateixa experiència i el fet de comprovar que parlar sobre sexe femení, encara, és tabú.

El treball sorgeix de la pregunta de: perquè els homes poden sentir i manifestar desig lliurement i ser sexualment explícits i en canvi les dones no. A partir d’aquí tan Ubach com Leal van fer una enquesta a més de 400 dones per conèixer, anònimament, la seva opinió.

Per tal que les conclusions fossin més visuals, les dues estudiants han creat com a resultat final una exposició fotogràfica i sonora. En l’exposició fotografia es veuen dones, sense saber la seva identitat, nues davant de la càmera amb la finalitat de mostrar imatges de la sexualitat i el plaer femení que representen, segons les autores, la realitat d’algunes dones. També volem donar a conèixer com les noies viuen aquesta pràctica en l’actualitat i alhora trencar amb les formes convencionals amb què l’art tradicional representa el cos femení. El projecte també té una part sonora a través d’uns codis QR.

Actualment l’exposició es pot veure a la universitat de Vic, però l’objectiu de Ubach i Leal és portar-la fora de la universitat.