Set dels ferits per l’explosió a Centelles continuen ingressats en estat greu

150
Pla general dels serveis d'emergències mèdiques davant de l'església i el campanar de Centelles, el 30 de desembre (horitzontal)

Dos dels afectats ja han rebut l’alta. Per altra banda els Mossos investiguen les causes d’una l’explosió que la colla de trabucaires qualifica d’accident “fortuït”.

Set dels nou ferits a causa de l’explosió d’aquest dilluns al campanar de Centelles (Osona) continuen ingressats a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona en estat greu. Dos dels afectats per l’incident durant la celebració de la Festa del Pi i que estaven ingressats al mateix centre hospitalari ja han estat donats d’alta. L’explosió que va provocar part de la pólvora que portaven els trabucaires en encendre’s mentre estaven al campanar va provocar cremades de diversa consideració a nou persones.

L’alcalde de Centelles, Jordi Parés, ha subratllat que la Festa del Pi està sotmesa a unes importants “mesures de seguretat” i que les compleix. Després de l’explosió al campanar en la que nou persones han resultat ferides, tres d’elles de gravetat, el batlle ha assegurat que “tothom pren les precaucions”. I ha remarcat que a hores d’ara “tot són suposicions”. Des dels Bombers, el cap de guàrdia, Jordi Vila, ha assegurat que la investigació per esclarir les causes és encara oberta. Des dels trabucaires, el tinent dels Galejadors, Jordi Font, ha dit que s’ha tractat d’un accident “fortuït” iniciat per l’explosió dels sarrons de pólvora “que estan homologats”.

El batlle s’ha volgut mostrar cautelós amb les causes, però ha volgut deixar clar que la festa compleix amb unes restrictives mesures de seguretat i que aquestes es compleixen.

L’origen als sarrons de pólvora

El tinent de la colla de trabucaires, Jordi Font, ha assegurat que s’ha tractat d’un accident “fortuït” i ha apuntat a algun problema en els sarrons de pólvora “que han explotat” malgrat estar homologats. Font ha lamentat que l’accident “s’ha produït al pitjor lloc on podria passar”, en tractar-se d’un espai tancat.

Un total de nou persones han resultat ferides en l’accident, tres d’elles greus segons han esclarit des del SEM. Totes nou han estat estabilitzades abans de ser evacuades a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Segons les mateixes fonts, les víctimes tenen entre 20 i 60 anys.

Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar quatre dotacions dels Bombers, 12 unitats del SEM i l’helicòpter medicalitzat.