Ses Majestats els Reis d’Orient van lluir per tots els pobles del Bages

197

Sallent, Navàs, Manresa i Santpedor van tenir la seva particular arribada, cada una amb el seu toc personal i tradicional de cada any.

A Manresa, Melcior, Gaspar i Baltasar i tots els seus patges i ajudants van arribar a la ciutat a mitja tarda i durant més de dues hores van desfilar per la ciutat coronant una cavalcada que va ser seguida per milers de persones a les artèries més cèntriques de la capital bagenca.

La cavalcada va complir tots els tòpics esperables i desitjables: organitzada per l’Agrupació Cultural del Bages i l’Ajuntament, la rua va fer passejar setze carrosses i diversos grups de ball, entre els quals dos que ahir van estrenar coreografies, el Cos de Dansa de l’Esbart Manresà i el Club Rítmica Manresa.

Sallent, per la seva banda, va viure l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient des del Pont Vell a les sis de la tarda amenitzada amb una actuació de ball. Acompanyats dels patges i també amb ambientació musical van fer una desfilada on els infants van il·luminar el camí amb fanalets i els van seguit fins a l’Espai Cultural Fàbrica Vella, com ja va passar l’any passat, i es va deixar enrere la plaça dels Arbres com altres anys. Un cop al teatre, els nens del consell d’infants van ser els encarregats de llegir el pregó de Reis i posteriorment hi va haver el missatge de Ses Majestats i es va representat el Conte de Nadal. A dos quarts de dotze del migdia Ses Majestats, Melcior, Gaspar i Baltasar, van anar fins al centre de dia Sant Bernat.

Pel que fa a Santpedor els Reis d’Orient van ser molt propers amb els infants al llarg del recorregut. Ses Majestats van iniciar el recorregut a la carretera de Callús i van endinsar-se pels carrers del nucli antic del poble. A la plaça de l’Església van fer una parada per representar l’escena de l’adoració i alhora per acostar-se a les famílies que els observaven. Sembla, doncs, que cada any són més els infants que volen acompanyar els Reis Mags durant el seu recorregut.

Finalment, a Navàs, aquest any van celebrar el 75è aniversari de la seva arribada al poble. Ho van fer amb carrosses noves i el doble de repartidors que altres anys. Els nens i nenes de Navàs els van esperar amb els fanalets i els van seguir fins a la plaça de l’Església, que es va omplir de gom a gom.

La comissió que organitza la cavalcada va preparar moltes novetats, començant per les carrosses i alguns decorats a la plaça de l’Església. Enguany els organitzadors es van posar en contacte amb totes les persones que havien participat en la rua durant aquests 75 anys, a través de cartes, cartells i missatges de difusió per WhatsApp. En total, va ser una comparsa de més de 200 persones, la més alta dels últims anys, ja que normalment són unes 120 persones.

Ses Majestats els Reis d’Orient, van venir amb unes carrosses completament noves a través de la col·laboració de l’Ajuntament de Navàs i dels escultors i escenògrafs Toni Mujal i Montse Morrelles, que les van dissenyar amb formes modernistes, perquè les que hi havia fins ara tenien 25 anys d’antiguitat.

Des de la mateixa organització també expliquen que l’objectiu és anar modernitzant la festa, amb uns canvis que ja venen de l’any passat, començant amb el canvi de data dels patges reials, enguany el 29 de desembre, i la més important, obrir l’opció que les dones puguin fer de rei. A dia d’avui la llista d’espera per poder fer de Rei o de Reina és d’uns 4 anys.