Seguiment majoritari de la vaga i talls a les principals carreteres al Bages

140
Saldoni explica als assistents la visita a Puigdemont i els 4 consellers a Bèlgica FOTO: NEUS SOLÀ
Saldoni explica als assistents la visita a Puigdemont i els 4 consellers a Bèlgica FOTO: NEUS SOLÀ

La majoria de comerços del Bages no han obert les portes avui, i s’han sumat a la vaga general convocada en protesta per l’empresonament dels 8 consellers del Govern de la Generalitat de Catalunya, i els dos Jordis (Sánchez i Cuixart), líders socials del moviment independentista. Això s’ha donat sobretot en pobles com Sallent o Santpedor, on l’activitat comercial s’ha reduït gairebé als nivells d’un festiu qualsevol, mentre que a Manresa hi ha hagut menys adherència a la vaga per part dels comerços.

A més, centenars de bagencs, organitzats a través dels Comitès de Defensa de la República dels diferents municipis, s’han mobilitzat des de ben d’hora al matí, cap a les 5h, per tallar les principals carreteres de la comarca, amb especial èmfasi a la C-16, la c-25 i la c-55. Molts d’aquests, més tard, s’han dirigit cap a la Seu d’Urgell per ajudar a tancar el trànsit cap a la frontera. Les aturades i marxes lentes s’han succeït al llarg del dia i molts conductors han quedat encallats durant hores a la carretera.

Per altra banda, a les 18h, tal i com estava previst, hi ha hagut concentracions a davant dels Ajuntaments. Allà, molts alcaldes (els que van viatjar a Bèlgica), han explicat als presents com va anar la visita a Puigdemont i els 4 consellers que són a Bèlgica, que van fer juntament amb 200 alcaldes més del territori (15 del Bages). David Saldoni, alcalde de Sallent, ha subratllat que els alcaldes van pagar els viatges de la seva butxaca i ha explicat que “és colpidor veure’ls allà (president i consellers) tan sols”. També ha animat a tothom a seguir mobilitzat de cara als següents dies i setmanes, amb les eleccions del 21D a l’horitzó.

A Manresa, la plaça major s’ha omplert un cop més per defensar els drets i la democràcia. Ho ha fet, també, amb consignes de “llibertat” i donant tot el seu suport a la delegada del govern a la Catalunya central cessada pel govern espanyol, Laura Vilagrà.  Ha intervingut també l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que diu que “no es tracta d’herois i màrtirs sinó d’arribar a la fita que vol el poble”. Assegura que el camí serà llarg però demana serenor.

A la concentració també s’ha sentit el testimoni de dues persones: d’una banda un membre de la Unió de Botiguers i per l’altra, una mestre de l’Ustec, el sindicat de treballadors de l’ensenyament. Ambdós han explicat com han viscut la vaga i remarquen que ho han fet per reclamar un cop més la llibertat pels presos. També han fet una crida a anar a la manifestació de dissabte a Barcelona i a tancar la frontera per la Seu d’Urgell.