Seguiment de la vaga general del 21-F al Bages i voltants

143
Tall a la carretera C-55 a l'alçada de Sant Vicenç de Castellet. Fotografia: compte de Twitter d'Arran Manresa
Tall a la carretera C-55 a l'alçada de Sant Vicenç de Castellet. Fotografia: compte de Twitter d'Arran Manresa

Les afectacions més importants en clau de trànsit s’han registrat a les carreteres tallades a primera hora del matí a diferents punts de la geografia catalana. Els CDR han començat la jornada de mobilització del 21- F provocant afectacions al trànsit. En alguns casos, han col·locat pneumàtics a la mateixa via per impedir la circulació dels vehicles. Les protestes han afectat a una quinzena de carreteres i, també, els accessos a Barcelona.

Segons ha informat el servei de premsa dels Mossos d’Esquadra a Ona Bages, l’únic tall de carreteres de la comarca en que el cos ha hagut d’intervenir ha estat el d’aquest matí a la C-55, a l’alçada de Sant Vicenç de Castellet. Ha estat a quarts de 7 del matí, quan els Mossos han identificat almenys 21 dels manifestants, de la trentena de persones que ha portat a terme el tall. Els Mossos han restablert la circulació desallotjant vaguistes. Arran Manresa i els CDR de Manresa han denunciat a les xarxes socials que hi ha hagut agressions per part dels Mossos en aquest desallotjament.

A hores d’ara, 12.25h del migdia, la C-16 a Berga segueix tallada. Des de primera hora del matí els CDR’s han impedit el pas del trànsit en aquesta via i també a la C-17 a l’alçada de Gurb, però en aquest cas la circulació ha tornat a la normalitat després d’hores bloquejada.

Pel que fa el transport públic els trens de Rodalies i Regionals de Renfe funcionen al 33% durant tot el dia, i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ho fa al 50% en hores punta -des de dos quarts de set fins a dos quarts de deu i de les cinc de la tarda a les vuit del vespre. En les hores punta només funcionarà el 25%.

En quant a seguiment de la vaga molts ajuntaments de la comarca han desenvolupat serveis mínims. Sallent s’ha volgut sumar a la vaga del 21F. Tot i això, l’alcalde sallentí, David Saldoni, assegura que l’Ajuntament de Sallent no ha convocat ni organitzat res per la vaga i que, per tant, no hi ha cap activitat davant de l’Ajuntament. A Sant Vicenç de Castellet, per la seva banda gran part de gent que treballa a l’Ajuntament ha fet vaga, segons la regidoria.

Per la seva banda l’Ajuntament de Santpedor fa vaga completament i deixarà en serveis mínims la Policia Local. A Navàs, en canvi, s’obrirà normalment les instal·lacions municipals i seran els treballadors qui des de la llibertat individual faran vaga o no.
Un cas a part és Sant Salvador de Guardiola, que sempre fa festiu per la Llum de Manresa. Per tant no hi haurà activitat a l’Ajuntament, no per la vaga, sinó per la festivitat. I precisament a la capital del Bages tampoc hi haurà activitat municipal i s’han cancelat els actes de celebració de la Llum de Manresa que hi havia previstos.

A Sant Fruitós de Bages, l’alcalde del poble va signat ahir un decret de serveis mínims. L’Ajuntament, per tant, dona suport a la vaga general convocada i està funcionant amb serveis mínims per a aquells ciutadans que puguin necessitar algun dels serveis. Per la seva banda la Policia Local desenvolupa les funcions habituals. Ho ha explicat a Ona Bages Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós de Bages. “He signat un decret de serveis mínims davant la vaga general. Evidentment, com a administració secundem la vaga general degudament convocada. Com és habitual, la Policia Local ha de prestar el seu servei amb total normalitat, per tant desenvoluparà les funcions normals. A la llar d’infants també hi ha uns serveis mínims, perquè tots els pares i mares puguin portar-hi els seus fills i hi hagi una atenció mínima”.

Al Moianès pel que fa els ajuntaments, el de Collsuspina és l’únic que s’ha decidit per tancar la persiana del tot mentre que d’altres com el de Santa Maria d’Oló o el de l’Estany ofereixen serveis mínims.

Per altra banda algunes empreses, entitats i individuals, pel seu compte, també han decidit fer vaga. Per exemple, el polígon Riu d’Or-Casanova s’ha despertat amb la majoria d’establiments tancats, però amb certa activitat comercial. Diversos establiments, concessionaris i el supermercat Carrefour han mantingut l’activitat habitual. Pel que fa a la circulació, era més fluïda que l’habitual però hi havia força afluència de vehicles en aquest polígon industrial santfruitosenc. Encara a Sant Fruitós de Bages, la llar d’infants municipal ‘Les Oliveres’ també està oferint serveis mínims. Maria Carme Cura directora de llar d’infants municipal de Sant Fruitós ha explicat a Ona Bages com s’està desenvolupant la jornada del 21-F. “Hem obert el centre amb serveis mínims per a totes les famílies que realment necessiten el servei. De 103 alumnes n’han vingut 40, per tant un 39%, i d’una trentena que es queden al menjador cada dia n’hi ha 11. Estem oberts amb normalitat però amb molt menys alumnes que un dia normal”.

A més, les escoles i instituts de la comarca s’han sumat a la vaga general oferint serveis mínims decretats pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

En clau de comerç i activitat econòmica, el president del Comerç associat a Sallent (CAS), Josep Puig, explica que s’ha respectat la llibertat de tothom per exercir el dret a la vaga, tot i que assegura que la Junta ha pres la decisió d’afegir-se a l’aturada del país. Escoltem a Josep Puig. Al Moianès ni els comerços ni el Consell Comarcal s’han decidit per un comunicat conjunt i per tant, s’espera que cada particular s’adhereixi si s’escau a la mobilització.

Des de l’Associació Sant Fruitós Comerç Actiu, després de mantenir contactes amb associacions d’arreu del territori i s’han trobat que moltes d’elles no secundaven la vaga perquè no es compta amb el suport dels sindicats més representatius. No obstant, l’associació de comerciants de Sant Fruitós ha optat per emetre un comunicat en el que explica que el posicionament institucional de l’entitat serà respectuós amb totes les decisions que prenguin els associats.

El President de la Unió de Botiguers i Comerciants de Sant Vicenç de Castellet, Joan Juanola, va admès que segurament totes les botigues i comerços obriran i treballaran com cada dia, però que l’establiment “Bonpreu” no obriria.