Santpedor blinda els terrenys agrícoles i forestals per evitar la instal·lació de macroparcs d’energies renovables

297
Ple extraordinari de Santpedor per publicar l'avanç de modificació del POUM.
Ple extraordinari de Santpedor per publicar l'avanç de modificació del POUM.

Santpedor prohibirà instal·lar camps d’energia solar i eòlica a la majoria de terrenys agrícoles i forestals protegits. També traçarà les línies dels terrenys rurals on sí podrien posar-se. El cas és que ara, l’Ajuntament presentarà la proposta inicial d’aquesta nova regulació i s’obrirà un període d’un mes perquè tothom hi pugui fer al·legacions.

Tot plegat estarà inclòs al Pla d’Organització Urbanística i Municipal, que es va aprovar a l’any 2013, i no tenia en compte el conjunt d’avantprojectes que s’han presentat al poble. Ara, l’Ajuntament vol modificar-lo per regular-los davant dos supòsits. El primer és quins punts agroforestals del poble podrien tenir parcs d’energies renovables. Pep Illa és el regidor d’urbanisme.

El segon punt de regulació són els sòls urbans. Per un costat, les masies que vulguin fer autoconsum podran instal·lar generadors d’energies renovables. Per l’altre, el POUM només permetia que a les zones industrials on hi hagués plaques solars o molins de vent no s’hi podien fer altres activitats. Ara, la nova normativa sí que ho permetrà perquè les empreses també puguin fer autoconsum.

Araa s’obre un mes per presentar propostes a aquesta modificació del POUM. La CUP, però, creu que la difusió perquè tothom hi participi està sent minsa. El regidor Pau Clusella vol que sigui un debat obert a tanta gent com calgui.

De fet, la CUP ja ha avisat que seran un dels grups que presentaran propostes com limitar les superfícies per posar instal·lacions fotovoltaiques.

Per Progrés Municipal, el plantejament els sembla bé. Tot i això, la líder del grup, Rosa Pérez, avisa que les energies renovables són una realitat i cal trobar un punt mig entre conservar el territori i permetre que s’instal·lin.

Tot plegat es va debatre en un ple extraordinari urgent. Tant l’equip de govern com Progrés Municipal van votar a favor de la modificació del POUM i la CUP es va abstenir a l’espera que les propostes s’acostin més al seu plantejament.