Santpedor suspèn les llicències per construir instal·lacions d’energia elèctrica en sòl no urbanitzable

221
El ple municipal de Santpedor del mes d'octubre.
El ple municipal de Santpedor del mes d'octubre.

Santpedor no permetrà explotar el paisatge per fer instal·lacions d’energia elèctrica. Ho farà suspenent les llicències per instal·lacions d’energia elèctrica en sòl no urbanitzable. Després que la Generalitat aprovès un decret llei que agilitza la construcció de camps solars i eòlics de grans dimensions, l’Ajuntament decideix a través del ple ordinari d’octubre fer-hi front. L’objectiu és evitar la destrucció de sòl agrícola i tenir la potestat de decidir on s’instal·len aquest tipus de camps.

Santpedor és el primer poble de la comarca que pren una decisió fent front a aquest decret-llei. Des de l’equip de govern, el regidor d’urbanisme, Pep Illa, ha explicat durant el ple que amb la normativa actual la paraula dels Ajuntaments no té gaire pes a l’hora de donar permisos per instal·lar camps d’energia solar i eòlica. Un exemple és Castellfollit del Boix, on una empresa privada hi vol instal·lar un camp de plaques solars de 90 hectàrees.

La via per fer front a aquest decret llei és modificant el POUM. El ple ha donat el vist-i-plau per fer-ho tenint en compte l’ús particular de l’energia renovable. És a dir, el que busca aquesta decisió és evitar la producció a l’engròs.

Tant la CUP com Progrés Municipal han votat a favor. Els cupaires argumenten que cal fer front a l’emergència climàtica, però el decret-llei de la Generalitat no era la millor via perquè deixa de costat la preservació de les zones agrícoles, com és el cas de Santpedor. En la mateixa línia, la líder de Progrés Municipal, Rosa Pérez, ha explicat que cal defensar tant les energies favorables com el paisatge.

Santpedor en Comú Podem s’ha abstingut. El seu líder, Xavier León, ha apuntat, per un costat, que el Consell Comarcal ha de dir la seva per regular la instal·lació de plaques fotovoltaiques i molins de vent a l’engròs. Per un altre costat, que no estava d’acord amb tot el que deia el punt sobrevingut. Un exemple és que no s’aposta per un consum energètic cooperatiu.