La Plaça Gran de Santpedor.

Modificació del POUM

En el ple d’ahir, l’Ajuntament va posar les normes que s’hauran de seguir per utilitzar energies renovables al poble a través d’una modificació del POUM. Tot plegat enmig de la disputa entre les energètiques i les zones agrícoles catalanes per evitar la instal·lació excessiva de camps d’energies renovables.

El ple d’ahir va tenir com a protagonista la tercera modificació del POUM, que està vigent des del 2013. Es van fer 8 canvis. La majoria eren correccions d’incoherències i errors. Un d’ells va aixecar més polseguera.

L’ús de les energies renovables al casc antic tenia poques línies escrites al Pla d’Organització Urbanística Municipal i ahir se n’hi van escriure centrant-se en el casc antic. La principal regulació és, segons explicava el regidor d’Urbanisme, Pep Illa, evitar que les façanes s’omplin de plaques solars.

Tot i això, la CUP no va veure clares les restriccions i creu que van en contra de la transició energètica. Aniol Vila és el líder del grup a Santpedor.

Santpedor en Comú Podem va buscar una posició intermitja i el seu representant al ple, Xavier León, va posar sobre la taula optimitzar-ne l’ús i fer autoconsum.

Progrés Municipal va veure amb bons ulls les correccions d’errors i va votar a favor de la modificació.

Moció contra els projectes de grans superfícies

L’Ajuntament també va aprovar una nova moció per fer front a la proliferació de parcs d’energies renovables que han sorgit arreu del país. En aquest cas, però, l’objectiu era plantar cara a la llei que permet a les energètiques plantejar projectes sense tenir en compte el territori.

La va presentar la CUP i l’objectiu és traslladar el malestar del territori a la Generalitat per donar llum verda a les empreses per presentar projectes. El regidor cupaire Pau Clusella explicava que ja hi ha punts de la moció que Santpedor ja feia perquè se’l tingui en compte a l’hora de posar sobre la taula o no els parcs d’energies renovables. Això sí, advertia que cal plantar cara a la llei perquè el rerefons perjudica a les zones agrícoles i rurals.

Tots els grups van tancar files a l’hora d’aprovar-la i tots van fer matisos. Esquerra entén que hi ha pressa per fer la transició energètica, però s’ha de tenir un ull posat en el territori.

Junts per Santpedor creu que ara és el moment d’actuar. Toni Puiggròs és el líder del grup.

I Rosa Pérez, líder de Progrés Municipal, explicava que cal regular com s’han d’instal·lar aquests parcs.

Santpedor en Comú Podem també va votar a favor de la moció.