Avui és 21 de setembre, dia mundial de l’Alzheimer. És per aquest motiu que tant la Residència l’Onada Can Jorba com la Sant Francesc de Santpedor organitzen un seguit d’actes amb l’objectiu de fer difusió d’aquesta malaltia neurodegenerativa.

Aquest matí, per exemple, l’Onada Can Jorba ha posat sobre la taula, en una tertúlia interna, l’Alzheimer per tal de treballar per a la millora de la qualitat de vida de les persones que pateixen la malaltia. De cara aquest cap de setmana però, el centre participarà en la trobada anual que organitza l’Onada Serveis contra l’Alzheimer. Se celebrarà a les Borges Blanques i els diners recaptats es destinaran a l’organització Amics de la Gent Gran.

Per altra banda, la Residència Sant Francesc celebrarà divendres a les 12 del migdia un aperitiu pels residents i familiars del centre. L’acte, que tindrà lloc al jardí, també oferirà, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, un espectacle amb el grup COCO-LOCO, el violinista Maurici i l’humorista Paquita Blanch.

La llar d’avis Sant Francesc disposa d’una unitat de 28 places dedicada especialment als malalts d’Alzheimer. L’educadora social del centre, Yesmine Regués, ha explicat a Ràdio Santpedor que l’ingrés es produeix en el moment en què el pacient presenta dificultats rellevants per la seva autonomia personal. Actualment, però, la crisi econòmica ha portat al fet que moltes famílies tinguin cura dels seus malalts tant temps com els sigui possible. És per aquest motiu que molts dels interns del centre presenten estats més avançats, ja que, tal com ha explicat Regués, fins que els familiars no veuen que la situació és insostenible, no ingressen el pacient.

Amb tot, aquest trastorn neurodegeneratiu afecta unes 800.000 persones a Espanya i 4,5 milions al món.