Un gran espectacle de teatre que acabarà amb foc, botifarrada i música serveix per celebrar a Santpedor les Jornades Europees de Patrimoni

Santpedor ultima els detalls per transportar a fa 400 anys el barri antic del poble dissabte al vespre. Es tracta de la recreació de la cacera de bruixes que, segons documentació trobada, es va produir fa 4 segles al poble i que va acabar amb l’execució de tres dones acusades de bruixeria. Aquesta és l’activitat principal de les Jornades Europees de Patrimoni aquest any a Santpedor que ha convertit les Jornades cada any en una manera de reviure un fet històric del poble.

La idea de la proposta d’aquest any de reviure de manera teatralitzada la cacera de bruixes de fa 4 segles sorgeix en el moment en què es troba nova documentació que posa data a la persecució que hi va haver de dones acusades de bruixeria. A Santpedor, entre 1618 i 1621, es té documentat el processament i tortura d’un total de 9 persones, la majoria dones, de les quals 3 van ser penjades a la forca. “Per això s’ha decidit que per commemorar els 400 anys de l’inici d’aquest despietat procés se’n fes una representació coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni”, segons explica Jordi Sala, regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de Santpedor. “És una manera molt agraïda d’explicar alguns episodis de la història del nostre poble”.

Amb aquest acte es vol recordar el tràgic episodi de cacera de bruixes que va tenir lloc a la vila, en el marc d’un procés de persecució molt més ampli que va esdevenir-se a tot el Principat i bona part d’Europa occidental a principis del segle XVII. L’acte consistirà en un espectacle teatral pels carrers del poble, interpretat per un grup de voluntaris i voluntàries de Santpedor, sota la direcció de Mireia Cirera i amb guions de Mireia Vila. L’obra recrea l’arribada a la vila del famós caçador de bruixes Cosme Soler, àlies Tarragó, i la captura, procés i execució de les tres dones que van ser trobades culpables.

L’obra començarà a les 20h a la plaça Gran i després de recórrer alguns carrers del barri antic culminarà novament a la plaça amb una encesa de bruixes a càrrec del grup de Bous de Foc de Santpedor, seguit d’un sopar popular i ball amb el grup Torreta Quartet Folk.