Santpedor rebrà refugiats d’aquí pocs dies en un pis de la Generalitat

161
Oriol Amorós parlant als mentors de Santpedor
Oriol Amorós parlant als mentors de Santpedor

El Secretari General d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha destacat la força del moviment d’acollida de refugiats a Santpedor i s’ha reunit amb els 17 mentors del poble que els ajudaran a integrar-se

Santpedor acollirà la primera família de refugiats gràcies a un conveni a tres bandes amb l’Agència d’Habitatge i la Fundació Tomàs Canet. Serà en un pis cedit per la Generalitat de Catalunya i que es destinarà expressament a aquest fi. El Secretari General d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, s’ha desplaçat al poble per reunir-se amb representants de l’Ajuntament i també amb els mentors del poble. Veïns que de forma voluntària s’han format i ofert per donar suport als refugiats quan arribin. En són 17. Una xifra molt gran en relació als habitants del poble i que és una mostra de la conscienciació i compromís que hi ha entre els veïns envers aquest tema. De fet l’entitat Santpedor amb els refugiats, que es va crear ara fa quatre anys, i que aglutina gent de vàries entitats i també individuals, ha organitzat diferents actes de suport a aquest col·lectiu en els últims anys.

Així ho ha dit Amorós, que ha destacat que “a Santpedor hi ha hagut una actitud de l’Ajuntament molt proactiva i també d’un grup de ciutadans amb Santpedor pels Refugiats al capdavant”. El perfil del poble, a més, diu que és ideal perquè “és un municipi amb la mesa d’emergència resolta, no hi ha llista d’espera de persones autòctones amb vulnerabilitat”, i això obre la porta a que hi puguin anar persones en busca de refugi.

L’alcalde, Xavier Codina, s’ha mostrat molt satisfet amb l’arribada dels refugiats i ha assegurat que “feia temps que ho voliem”. Així mateix ha destacat el gran nombre de mentors i el compromís que sempre ha tingut el poble amb aquest tema. El què no ha pogut aclarir és la data exacta de l’arribada ni quants i qui serien els refugiats que finalment aterraran a Santpedor. Assegura, però, que és qüestió de dies i que ja s’han posat a treballar per “preparar-los l’arribada, on podrien treballar i anar a l’escola, i que siguin uns santpedorencs més”.

Els refugiats que arriben a aquests pisos és per encarar la fase final de la seva plena i normal inserció a la societat catalana, que es dóna un cop aconsegueixen trobar feina . Abans han passat per centres d’acollida on han après català i aspectes de la cultura del país, com el de la Fundació Tomàs Canet, vinculada a Sant Joan de Déu, amb qui l’Ajuntament ha signat el conveni.

Amorós i Codina s’han reunit a la tarda amb els mentors a la Capella de Sant Andreu de Santpedor per explicar-los la imminent arribada de refugiats i el projecte. La seva funció és donar-los suport al poble i fer-los de vincle amb el territori. Així com ajudar-los en tasques diàries que pels nouvinguts poden ser complicades, com saber on comprar les coses, on buscar certa informació, o relacionar-se amb els veïns. Val a dir que la majoria d’aquests mentors ho són des de fa anys i han rebut formació per poder fer aquesta tasca el millor possible. A la reunió també hi havia regidors i alcaldes d’altres municipis.

L’arribada d’aquests refugiats a Santpedor dóna resposta a una gran mobilització ciutadana per acollir-ne que s’ha mantingut en els últims anys. Tot i així són pocs els que arriben, no només a Santpedor sinó a Catalunya en general. Això es deu, segons asseguren des de l’Ajuntament a “traves burocràtiques” que alenteixen i enreden molt el procés d’acollida.