Oriol Amorós parlant als mentors de Santpedor
Oriol Amorós parlant als mentors de Santpedor

El Secretari General d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha destacat la força del moviment d’acollida de refugiats a Santpedor i s’ha reunit amb els 17 mentors del poble que els ajudaran a integrar-se

Santpedor acollirà la primera família de refugiats gràcies a un conveni a tres bandes amb l’Agència d’Habitatge i la Fundació Tomàs Canet. Serà en un pis cedit per la Generalitat de Catalunya i que es destinarà expressament a aquest fi. El Secretari General d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, s’ha desplaçat al poble per reunir-se amb representants de l’Ajuntament i també amb els mentors del poble. Veïns que de forma voluntària s’han format i ofert per donar suport als refugiats quan arribin. En són 17. Una xifra molt gran en relació als habitants del poble i que és una mostra de la conscienciació i compromís que hi ha entre els veïns envers aquest tema. De fet l’entitat Santpedor amb els refugiats, que es va crear ara fa quatre anys, i que aglutina gent de vàries entitats i també individuals, ha organitzat diferents actes de suport a aquest col·lectiu en els últims anys.

Així ho ha dit Amorós, que ha destacat que “a Santpedor hi ha hagut una actitud de l’Ajuntament molt proactiva i també d’un grup de ciutadans amb Santpedor pels Refugiats al capdavant”. El perfil del poble, a més, diu que és ideal perquè “és un municipi amb la mesa d’emergència resolta, no hi ha llista d’espera de persones autòctones amb vulnerabilitat”, i això obre la porta a que hi puguin anar persones en busca de refugi.

L’alcalde, Xavier Codina, s’ha mostrat molt satisfet amb l’arribada dels refugiats i ha assegurat que “feia temps que ho voliem”. Així mateix ha destacat el gran nombre de mentors i el compromís que sempre ha tingut el poble amb aquest tema. El què no ha pogut aclarir és la data exacta de l’arribada ni quants i qui serien els refugiats que finalment aterraran a Santpedor. Assegura, però, que és qüestió de dies i que ja s’han posat a treballar per “preparar-los l’arribada, on podrien treballar i anar a l’escola, i que siguin uns santpedorencs més”.

Els refugiats que arriben a aquests pisos és per encarar la fase final de la seva plena i normal inserció a la societat catalana, que es dóna un cop aconsegueixen trobar feina . Abans han passat per centres d’acollida on han après català i aspectes de la cultura del país, com el de la Fundació Tomàs Canet, vinculada a Sant Joan de Déu, amb qui l’Ajuntament ha signat el conveni.

Amorós i Codina s’han reunit a la tarda amb els mentors a la Capella de Sant Andreu de Santpedor per explicar-los la imminent arribada de refugiats i el projecte. La seva funció és donar-los suport al poble i fer-los de vincle amb el territori. Així com ajudar-los en tasques diàries que pels nouvinguts poden ser complicades, com saber on comprar les coses, on buscar certa informació, o relacionar-se amb els veïns. Val a dir que la majoria d’aquests mentors ho són des de fa anys i han rebut formació per poder fer aquesta tasca el millor possible. A la reunió també hi havia regidors i alcaldes d’altres municipis.

L’arribada d’aquests refugiats a Santpedor dóna resposta a una gran mobilització ciutadana per acollir-ne que s’ha mantingut en els últims anys. Tot i així són pocs els que arriben, no només a Santpedor sinó a Catalunya en general. Això es deu, segons asseguren des de l’Ajuntament a “traves burocràtiques” que alenteixen i enreden molt el procés d’acollida.