Santpedor ha multiplicat per 10 la seva mida en 70 anys

131
Comparador històric Santpedor
Comparador històric Santpedor

Una nova aplicació de l’Institut Cartogràfic de Catalunya permet comprar el Santpedor de fa 70 anys amb el d’ara

El Comparador històric del territori és la darrera aplicació que ha posat en marxa l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC) que permet explorar l’evolució de qualsevol punt de Catalunya des de 1945 fins a l’actualitat.

El visor, que es pot aplicar sobre qualsevol municipi del territori, és de pantalla completa i facilita comparar dos mapes de dues maneres: situant de costat ortofotos escollint un any qualsevol dels que es permeten i amb la possibilitat de visualitzar el mapa de manera topogràfica; i fent un ancoratge de la imatge amb el botó central que et permet anar veient els trossos exactes que es vulguin mirar. Una vegada seleccionat el lloc web, també et facilita la creació d’un GIF animat per veure l’evolució dels anys.

Observant el mapa de Santpedor de 1945 i l’actual, es pot comprovar que aleshores el municipi amb prou feines comprenia l’actual casc antic. Al seu costat, el mapa actual de Santepdor mostra un municipi almenys deu vegades més urbanitzat, sense comptar tota l’extensió del polígon industrial Santa Anna, que no existia en aquella època.