Santpedor és el segon poble de la comarca que més recicla

252
Maquinària operant a l'abocador de residus de Bufalvent, Manresa FOTO FOTOART
Maquinària operant a l'abocador de residus de Bufalvent, Manresa FOTO FOTOART

Ja fa gairebé 13 anys que Santpedor va instaurar el sistema de recollida selectiva de deixalles porta a porta i els resultats s’han consolidat. Aquest 2016 Santpedor ha fins i tot incrementat lleugerament, respecte al 2016, la quantitat de deixalles reciclades, que s’ha situat al 72%. Una xifra en consonància amb l’any anterior, que va ser del 70%. Aquesta dada situa el poble com el segon municipi que més recicla del Bages, només per darrere d’Artés, que va implantar la recollida porta a porta al 2014 i al 2016 va reciclar fins a un 76% de les deixalles. El tercer lloc al podi l’ocupa Santa Maria d’Oló, que també utilitza el sistema porta a porta, i va reciclar un 70%. I és que Artés, Santa Maria d’Oló i Santpedor són els únics municipis del Consorci de Residus del Bages -inclou tots els pobles bagencs que hi havia abans de la creació del Moianès- que utilitzen aquest sistema per recollir les deixalles de forma selectiva, tot i que altres pobles ja tenen previst implementar-lo en vistes als resultats que dóna.

Les xifres parlen per sí soles i mentre els tres municipis es situen en una forquilla de reciclatge d’entre el 70 i el 76%, el quart municipi que més va reciclar al 2016, Callús, es queda amb un molt més discret 37%. La mitjana de residus reciclats entre els 33 membres del Consorci de Residus és del 39%, una dada que amb prou feines supera la meitat del què reciclen els pobles que fan ús del port a porta -i això comptant que el 39% també els inclou-.

Són dades que va explicar el regidor de Medi Ambient de Santpedor, Josep Illa, al ple municipal del mes de maig, on es va mostrar satisfet i va assegurar que ja tenen un pla per seguir millorant aquestes xifres:

 

Illa va exposar més dades interessants sobre el reciclatge com ara que Santpedor és també el segon municipi que genera menys residus de rebuig, amb 88 quilos per persona a l’any. De nou Artés és el primer, amb 80 quilos, i Oló el tercer, amb poc més de 100. I en aquest cas també es genera una diferència abismal amb el quart a la llista que torna a ser Callús amb més de 200 quilos de residus de rebuig generats per persona i any. La mitjana dels municipis consorciats en aquest aspecte és de 258 quilos.

La dinàmica es repeteix pel què fa al volum de fracció orgànica reciclada. 118 quilos per persona i any a Santpedor per només 47 de mitjana que recullen els 33 consorciats. Fins i tot queda per sobre en el percentatge d’impropis, que és allò que no hauria d’anar a parar a la fracció orgànica. A Santpedor al 2016 va ser del 4,43%, dos punts per sota de la mitjana del consorci, que en aquest cas és del 6,6%.