Santpedor és el municipi que va reciclar més de la Catalunya Central al 2017

130
Cubell de deixalles del porta a porta a Santpedor
Cubell de deixalles del porta a porta a Santpedor

Només un 14% de municipis de la Catalunya Central superen el 50% de residus reciclats. Tots els que lideren el rànquing utilitzen el sistema porta a porta

Santpedor pot presumir de ser el municipi que més recicla de la Catalunya Central. Segons dades que ha fet públiques l’Agència Catalana de Residus, els santpedorencs reciclen fins a un 78,17% dels residus que generen. Una taxa elevada que catapulta el municipi com a referent en la recollida selectiva de residus a les comarques centrals. El segueixen de prop Collsuspina, del Moianès, amb un 76,46% de residus recollits de forma selectiva, i Artés, amb un 76,17%. Tots tres municipis utilitzen el sistema de recollida de residus ‘porta a porta’. En el cas de Santpedor, que va ser un dels primers municipis de la comarca a implantar-lo, des de fa ja 13 anys.

Els percentatges baixen dràsticament en municipis que utilitzen altres metodologies. De fet, només 22 dels 149 municipis de la Catalunya Central superen el 50% de residus recollits de forma selectiva, dels quals cinc són al Bages.

Des de l’Ajuntament santpedorenc es congratulen dels resultats obtinguts en índex de recollida selectiva i asseguren que és un sistema que “aniran adoptant molts altres municipis”. De fet, ja són cinc municipis al Bages que l’utilitzen i són varis els que ja han encarregat estudis per implementar-lo. Tot i que el sistema de recollida porta a porta és més costós que el sistema de recollida tradicional amb contenidors repartits pel poble, aquesta opció, si s’aplica de forma correcte, acaba sent molt més rendible per l’elevat cost que té pels Ajuntaments portar tones de residu rebuig a l’abocador. Així, no només hi guanyen les arques municipals sinó també el medi ambient.