Santpedor dona el primer pas per què UNICEF el reconegui com a ciutat amiga de la infància

133
El ple ordinari de febrer de Santpedor.
El ple ordinari de febrer de Santpedor.

Santpedor va fer ahir el primer pas per obtenir el segell de reconeixement com a ciutat amiga de la infància d’UNICEF. La solicitud del segell a la ONG la va votar el ple ordinari de febrer. A més, també es va canviar definitivament el nom de Plaça Gran a Plaça Gran U d’octubre i es va tirar endavant la moció que va presentar la CUP per instal·lar cartelleres populars.

Santpedor, ciutat amiga de la infància

El ple municipal d’ahir de Santpedor va aprovar la sol·licitud a UNICEF del segell d’amic de la infància. Tots els grups van estar a favor de rebre aquest reconeixement, però hi va haver un matís. Pau Clusella, número dos de la CUP, va explicar que donaven suport perquè no és un reconeixement propagandístic perquè l’ONG farà un seguiment per comprovar que Santpedor segueix complint els requisits. Ho va explicar la regidora d’infància, Roser Llobera.

La regidora d’infància de Santpedor, Roser Llobera

Per aconseguir el reconeixement, Santpedor ha de complir requisits com tenir un consell dels infants o demostrar que vetlla pels drets dels infants conforme la declaració que es va signar a l’ONU l’any 1989.

Plaça Gran U d’octubre

Un dels punts que més polseguera va aixecar del ple va ser el dictamen de canvi de nom de la Plaça Gran a Plaça Gran U d’octubre. Va rebre els vots favorables d’Esquerra Republicana, Junts per Santpedor i la CUP, qui va presentar el canvi en una moció el passat mes d’octubre. D’altra banda, Progrés Municipal i Santpedor en Comú Podem es van abstenir.

Els comuns van tocar el crostó a l’equip de govern perquè creuen que no hi ha hagut cap procés participatiu per decidir el canvi de nom. L’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, va explicar que sí n’hi havia hagut: es van enviar 22 tràmits d’audiència, un per persona major de divuit anys que viu a la plaça, i només 3 d’elles van anar a l’Ajuntament a mostrar-se a favor del canvi de nom. El líder de Santpedor en Comú Podem, va recalcar que el millor hagués sigut obrir la votació a tot el poble. Va refermar la seva posició amb una de les imatges de la nit: va ensenyar la papereta del referèndum de 1964 on tots els ciutadans estaven obligats a votar conforme havien passat 25 anys de pau.

Puig va explicar que tot havia canviat i que ara es podia votar lliurement. Tot i això, el ple va aprovar el canvi i l’alcalde de Santpedor, Xavier Codina va anunciar oficialment el canvi de nom.

Una moció i la decepció dels comuns

Després del ple, Jesús Puigva explicar que sortia decebut perquè creia queel seu grup estava estigmatitzat després que tampoc tirés endavant la moció que va presentar per instar a la Generalitat a assegurar uns pressupostos socials.

El líder de Santpedor en Comú Podem, Jesús Puig

L’equip de govern va explicar que votava en contra de la moció perquè els pressupostos ja estan gairebé tancats i no es podia instar ningú. La CUP va explicar que no podien votar a favor perquè encara es podien millorar en clau social i Progrés Municipal va dir que seguirien la seva línia en tots els temes a nivell extramunicipal: no involucrar-se.

Santpedor tindrà cartelleres populars

Una altra moció que es va votar ahir i, en aquest cas, si va tirar endavant va ser la que va presentar la CUP per instalar cartelleres populars. Això sí, el regidor de Via Pública, Albert Espinalt, va afegir-hi un parell de matissos abans del ple. Tot i això, tots els grups van votar a favor.

La proposta és oferir espais als ciutadans per penjar cartells. El líder de la CUP, Aniol Vila, va explicar que això responia a la necessitat de tenir un lloc on penjar informació lliurement perquè a hores d’ara només hi ha dos llocs per fer-ho: els comerços o les cartelleres municipals que tenen uns requisits molt específics per penjar cartells. Els matissos que va afegir Espinalt a la moció és que les cartelleres s’anessin afegint esglaonadament per poder veure com funcionen i fer-ne un reglament perquè la proposta dels cupaires era molt específica: no permetre penjar cartells de caire intolerants. Ho explicar Aniol Vila.

El líder de CUP-Amunt, Aniol Vila

D’altra banda, Progrés Municipal va aplaudir la idea d’aquestes cartelleres i el seu líder, Ferran Tarazona, va demanar que comptessin amb el seu grup per elaborar el reglament.

El líder de Progrés Municipal, Ferran Tarazona

Una multa, la tarifa dels taxis i el clavegueram del Mirador

Abans de tot plegat, però, el ple va refermar la seva posició en multar a l’empresa encarregada de la recollida de deixalles porta a porta per valor de 3.000€. 

L’Ajuntament, segons va explicar el regidor d’urbanisme Josep Illa després que Jesús Puig de Santpedor en Comú Podem increpés l’equip de govern per no esgotar totes les vies abans de la sancionadora, ja havia avisat a l’empresa vàries vegades que no estaven complint amb la licitació.

A més, també es van decidir les tarifes dels taxis a Santpedor, que proposen els propis taxistes; es va aprovar un conveni amb la diputació per millorar la protecció de dades del padró del municipi; i, finalment, es va aprovar la quarta quota, de sis en total, de l’obra del clavegueram del Mirador de Montserrat.