L’Ajuntament de Santpedor presenta al·legacions al Departament de Territori per evitar la construcció de dos camps de plaques solars. En total són més de 100 hectàrees que afecten zones transitades al poble tant pels pagesos com per les persones que surten a passejar pels boscos de la zona.

El primer camp de plaques fotovoltaiques té 72 hectàrees i la proposta està situada entre Santpedor i Sant Fruitós per la zona de la Sèquia de Manresa. La segona té 39 hectàrees i la proposta ocupa el Pla de les Abelles.

Les al·legacions que l’Ajuntament ha presentat al Departament argumenten que la instal·lació de les plaques tindria un impacte negatiu a nivell agrícola, visual i paisatgístic. El regidor d’Urbanisme ho argumentava durant el ple de gener.

Per la CUP, la instal·lació de les plaques, a més, suposaria un precedent que obriria la porta a utilitzar les energies renovables per especular amb el territori. Ho explicava el regidor Pau Clusella.

El cas és que fa uns mesos, Santpedor ja va anul·lar les llicències per instal·lar camps d’energia elèctrica en sòl no urbanitzable. Com els camps de plaques solars són compartits amb altres pobles, eleven les al·legacions a la Generalitat per curar-se en Salut. En aquesta línia, la reegidora de Progrés Municipal, Rosa Pérez, recordava que no es podia demanar instal·lar aquests camps a Santpedor.

Pel seu costat, el regidor de Santpedor en Comú Podem Xavier León apuntava que evitar ara la instal·lació del camp de plaques solars estalviaria problemes al Bages en un futur.

Tot i això, els grups van defensar l’ús de les energies renovables, però asseguren que hi ha altres zones on instal·lar-les sense que provoquin un impacte tan gran. Algunes solucions que van sortir al ple són posar-les en zones industrials o regular millor la normativa actual.