Santpedor declararà el Serrat Rodó Bé d’Interès Local i posarà el nom d’Anna Maria Martínez Sagi a un carrer

279
Anna Maria Martínez Sagi va ser poeta, periodista i campiona en llançament de javelina. - FOTO: FUNDACIÓ SANTANDER
Anna Maria Martínez Sagi va ser poeta, periodista i campiona en llançament de javelina. - FOTO: FUNDACIÓ SANTANDER

El Serrat Rodó

Santpedor declararà la necròpolis del Serrat Rodó Bé cultural d’interès local. El ple municipal va posar-hi la primera pedra amb l’objectiu de preservar una zona arqueològica i poder-la excavar per estudiar-la.

L’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, explicava els avantatges de fer la declaració.

I la CUP va veure-ho amb bons ulls. El cap de l’oposició, Aniol Vila, lamentava, però, que la declaració arribi gairebé 40 anys després del descobriment i després que diversos veïns hagin denunciat que s’hi han fet festes.

Progrés Municipal també aplaudia la passa endavant. La cap del grup, Rosa Pérez, que el reclamava com a patrimoni visitable.

I Xavier León, de Santpedor en Comú Podem, demanava celeritat perquè el poble pugui gaudir aviat del jaciment.

El Serrat Rodó va ser descobert al 1976 per un grup de recerca històrica anomenat “Misión Rescate”. El formen 6 tombes i està a la dreta del camí que va de Santpedor en direcció al Mas Llussà.

Carrer Anna Maria Martínez Sagi

Santpedor també reconeixerà la figura d’Anna Martínez Sagi posant el seu nom al que ara és el carrer Polígon Industrial Riu d’Or. Sagi va ser una pionera en l’esport, els drets LGTBI i que va arribar a ser la primera directiva del Barça a l’any 1934.

La regidora d’igualtat, Núria Martínez Amat, descrivia la figura de Sagi, que va morir a l’any 2000 a Santpedor.

En la mateixa línia anava la Cup.

I els comuns.

En canvi, Progrés Municipal va anar més enllà. Va aplaudir la decisió de posar el nom de l’atleta i poeta, però van demanar que el proper canvi de nom quedi obert al poble.

Anna Maria Martínez Sagi va néixer a Barcelona al 1907. Al 1934 va convertir-se en la primera dona en arribar a una junta directiva del Barça. De jove va mantenir una relació sentimental amb l’escriptora Elisabeth Mulder. Republicana per convicció va emigrar quan va acabar la guerra civil. Al llarg de la seva vida va destacar en el llançament de javelina i també va destacar en esports com el tennis o l’esquí. L’associació de Dones Periodistes de Catalunya li va atorgar el Premi Rosa del Desert al 1999.