Santpedor comptarà amb una partida inicial de 182.000 euros per fer front a la crisi de la COVID-19

114
Tots els representants del ple de Santpedor a la sessió del 10 de març.
Tots els representants del ple de Santpedor a la sessió del 10 de març.

Pressupostos 2020

Santpedor tindrà més de 9 milions d’euros de pressupost pel 2020. D’aquests, les principals inversions aniran destinades a la reparcelació del polígon de Santa Anna 1, la millora de les dependències municipals i la urbanització de la zona de l’escola la Serreta. Tot plegat s’ha aprovat al ple municipal avui de manera telemàtic i que també ha sigut l’últim del líder de Santpedor en Comú Podem, Jesús Puig, que ha renunciat a l’acta de regidor en l’últim punt de l’ordre del dia.

Ha sigut el primer ple ordinari que va celebrar l’Ajuntament des que es va decretar l’estat d’alarma. Els pressupostos han quedat aprovats pels 8 vots a favor de l’equip de govern, les 3 abstencions de Progrés Municipal i els 2 vots en contra de la CUP. Dels 9.093.000 euros que tindrà l’Ajuntament, una partida de 182.000 estarà destinada a pal·liar els efectes de la COVID-19. Tot i això, aquesta partida augmentarà quan s’hi afegeixin el romanent del 2019 i es modifiquin. Ho ha explicat el regidor d’Hisenda Pep Illa.

El regidor d’Hisenda, Pep Illa

Uns pressupostos que estaven preparats el mes de març i que no van poder tirar endavant a causa de la suspensió del ple d’abril. L’equip de govern, però, els ha pogut remodelar per afegir-hi aquesta partida de recuperació pel municipi.

La principal crítica del pla econòmic de l’Ajuntament per aquest any l’ha fet la CUP. El regidor Pau Clusella els ha titllat de continuistes i ha explicat que, tot i que sí hi ha algunes municipalitzacions i mesures socials com adquirir un pis social, no en són prou. A més, ha defensat la municipalització dient que és la millor manera de gestionar els diners de l’Ajuntament.

El regidor per la CUP, Pau Clusella

Aquesta visió de pressupostos continuistes no l’ha compartit la regidora de Junts per Santpedor a l’equip de govern, Roser Llobera. Ha defensat que poc a poc sí han anat aconseguint alguna municipalització com la de la gestió dels parcs i jardins.

La regidora de participació ciutadana, Roser Llobera

Progrés Municipal ha sigut més breu i el seu líder, Ferran Tarazona, simplement ha dit que el seu grup no votaria a favor.

El regidor per Progrés Municipal, Ferran Tarazona

Per part de Santpedor en Comú Podem, Jesús Puig ha afegit que trobava a faltar explicacions sobre perquè la reforma de Cal Clarassó havia desaparegut dels pressupostos i Pep Illa li ha respost que pel 2020, en principi, s’hi havien d’invertir 700.000 euros. L’equip de govern, però, els ha preferit invertir en fer front a la crisi sanitària actual.

Més punts de l’ordre del dia

D’altra banda, el ple municipal també ha donat llum verda a la licitació per gestionar l’escola bressol els Gallarets. Una decisió que també s’ha trobat amb les crítiques de l’oposició. Tant la CUP com Santpedor en Comú Podem han retret a l’equip de govern que prengués la ruta fàcil que és tornar a treure a concurs encarregar-se de l’escola.

És un dels punts de l’ordre del dia que ha aixecat més polseguera i que, finalment, s’ha aprovat amb els vuit vots a favor d’Esquerra Republicana i Junts per Santpedor, els dos en contra de la CUP i les tres abstencions dels comuns i els socialistes.

El decret que sí s’ha aprovat per unanimitat és la creació de la comissió destinada a traçar les línies que haurà de seguir Santpedor per afrontar la crisi del coronavirus. Una comissió que s’haurà de reunir durant els propers dies i estarà formada per l’alcalde, Xavier Codina, un representant de cada grup municipal i un regidor depenent del tema que tractin a cada reunió. En la mateixa línia, el ple també ha aprovat la moció de la CUP per homenatjar Josep Bailina i Eugeni Prat amb llambordes Stolpersteine i Codina ha anunciat que els republicans presentarien una moció al proper ple presencial per reconèixer les víctimes del feixisme.

El comiat de Jesús Puig com a regidor

L’últim punt de l’ordre del dia ha sigut també l’últim del regidor Jesús Puig al ple de l’Ajuntament. El líder de Santpedor en Comú Podem ha renunciat a l’acta de regidor així.

El regidor per Santpedor en Comú Podem, Jesús Puig

Puig ha agraït a tot el personal de l’Ajuntament i ha lamentat no poder acomiadar-se presencialment. 

També ha volgut deixar de costat la política i ha dit que esperava endur-se amistats del seu pas per l’Ajuntament.

El comiat ha sigut emotiu i tots els partits van lamentar la pèrdua política i personal que significava la renuncia de l’acta per part de Jesús Puig.

Els líders dels grups municipals de Santpedor

El regidor que ocuparà el seu lloc és el número dos de Santpedor en Comú Podem, Xavier León.