Santpedor aprova ajuts de 1.500 euros a establiments i de 200 euros a persones per fer front a lloguers i hipoteques

232
El ple municipal de Santpedor del mes d'octubre.
El ple municipal de Santpedor del mes d'octubre.

Santpedor destinarà 120.000 euros a ajuts a persones i empreses afectades per la COVID-19. Estaran dividits en dues línies. La primera és de subvencions urgents a bars, restaurants, gimnasos i centres d’estètica. La segona serà per famílies que necessitin ajuda econòmica per pagar el lloguer, la hipoteca o subministraments.

AJUTS ALS ESTABLIMENTS

La primera línia la podran demanar els locals santpedorencs que estiguin donats d’alta i que no tinguin deutes ni amb l’Ajuntament de Santpedor ni amb la seguretat social. En total, podran optar a 1.500 euros per despeses que després caldrà justificar abans de l’abril del 2021. L’alcalde, Xavier Codina, ho ha explicat fa uns minuts al ple ordinari del mes de novembre que es poden demanar des de demà mateix.

Per demanar-los hauran de fer una instància i presentar una declaració de responsable. 

AJUTS A LES FAMÍLIES

La segona línia es basarà en facilitar durant un any 200 euros al mes a les famílies que els necessitin per fer front a lloguers i hipotèques i es podrà demanar retroactivament a partir de l’abril. Aquest paquet d’ajuts també comptarà amb una segona subvenció de 500 euros per subministraments. La regidora d’Acció Social, Laura Tarradellas, ha explicat que només podran demanar-lo les persones que hagin vist reduïts els seus ingressos arran de la COVID-19.

L’oposició celebra que s’impulsin les dues línies, però cada grup ha fet alguns apunts. Per part de la CUP, el regidor Pau Clusella, ha retret a l’equip de govern que aquestes línies no hagin arribat abans abans. Tot i això, ha apuntat que l’ajut als establiments també es podria fer extensiu als que, tot i no tancar, també van veure reduïda la seva activitat.

Per part de Progrés Municipal, la seva líder, Rosa Pérez, ha explicat que aquests ajuts podrien variar depenent de l’activitat que haguessin tingut els establiments.

Finalment, per part de Santpedor en Comú Podem, Xavier León ha demanat que es fes una gran campanya de comunicació perquè arribi a totes les persones que necessitin els ajuts.

ORDENANCES FISCALS

El ple també ha servit per modificar algunes ordenances fiscals de cara al 2021. Per un costat, les famílies nombroses i monoparentals tindran una millora en les bonificacions per l’IBI. També en tindran les cases i pisos que utilitzin energies renovables. En aquest cas, la bonificació passarà del 30 al 50%.

D’altra banda, l’impost per les terrasses seguirà suspès fins que els bars i restaurants puguin tornar a obrir amb normalitat. Ho ha explicat el regidor d’Hisenda, Pep Illa.

Finalment, la sessió ha aprovat dues mocions. La primera per prioritzar mesures socials per fer front a la COVID-19 i la segona per donar suport a les persones represaliades per la operació policial del 28 d’octubre de 2020.