A Sant Vicenç de Castellet, la xifra d’ocupacions és molt superior a la mitjana catalana. Mentre que al conjunt del país, es registren gairebé 450 okupacions per cada 100.000 habitants, al poble bagenc la ràtio augmenta fins a les 713. És una situació que suposa un mal de cap als veïns i veïnes, perquè els genera cada com més situació d’inseguretat. De fet, s’han fet diverses recollides de firmes perquè s’hi posi remei. Aquest serà, de ben segur, un dels pals de paller de la campanya d’aquest any per a alguns partits. 

Entre el 2018 i el 2022 es van ocupar 71 habitatges al poble, que té prop de 9.000 habitants. Es tracta d’ocupacions il·legals, a vegades conflictives, que han generat tensió veïnal obligant a actuar els mossos en 126 ocasions entre el 2019 i el 2021. Algunes de les circumstàncies que han propiciat aquesta situació son, per exemple, la gran quantitat de pisos que es van acabar, però no es van vendre arran del boom immobiliari. També l’impàs de la pandèmia o la confluència de dues línies de tren. Tot i això, no és el poble del Bages amb més ocupacions. Per davant seu hi ha Callús, Castellbell o Castellgalí. 

Adriana Delgado, actual alcaldessa de Sant Vicenç: “hi hem tingut sempre un ull posat”

 

Assegura que cap de les ocupacions és a un pis de particulars i que cal posar molt l’ull a les ocupacions conflictives. Les socials, en canvi, assegura que s’han de tractar des d’una altra vessant. Per altra banda, un dels seus opositors en aquestes eleccions, Dani Mauriz, candidat de Junts, creu que s’hauria de plantejar l’opció que la policia faci de mediador. 

 

Malgrat en els últims mesos no hi hagi hagut cap nova ocupació, sí que hi han hagut intents i la xifra ha repuntat el 2022 després de la baixada que es va experimentar amb la tornada a la normalitat post pandèmia.