En la diada d’enguany hi ha moltes novetats literàries com ‘La mort lenta’ de Xavier Mas Craviotto

Sant Jordi és un aparador molt important pels escriptors i les editorials. A la Catalunya Central, el mes passat arribava a les llibreries ‘La mort lenta’ la novel·la amb la que el navassenc Xavier Mas Craviotto es va convertir en l’autor més jove en guanyar el Premi Documenta.

Explica la història de dos germans que perden els seus pares en un accident de trànsit i se’n van a viure junts en un pis del Barri de Sants que es converteix en el seu refugi. L’arribada d’una ex-parella ho complica tot.
El mateix autor explicava a La Central la manera com està estructurada la novel·la: un dels aspectes que va destacar el jurat del Premi Documenta.

En l’àmbit de narrativa, també hi ha l’obra de Llorenç Capdevila, ‘10.000 petons com a mínim’. Es tracta de la catorzena novel·la de l’autor nascut al Segrià, veí de Manresa i professor a l’institut d’Auro de Santpedor. El llibre és de caire romàntic i juvenil tot i que l’autor, que es va engrescar amb el projecte amb l’empenta de la seva filla adolescent, hi ha volgut donar el seu toc personal.

Pels amants de la poesia, la moianesa Xènia Farrés ha publicat “Siete lunas y una noche” escrit a quatre mans amb la Dámaris Rodríguez: un poemari en què l’amor, el desamor i l’amistat són els temes centrals dels textos.
Les autores expliquen que escriure’l els ha servit de via d’escapament. La també moianesa Queralt Guinart ha estat l’encarregada d’acompanyar els textos amb unes il·lustracions que, segons les autores, representen gràficament a la perfecció el què volen transmetre amb els textos.

En clau de literatura infantil i juvenil, una de les novetats és ‘L’illa dels records’ de la santfruitosenca Marta Julià. La història narra com una nena, l’Eulàlia, surt a la mar a la recerca dels records de la seva àvia. És la primera obra de la periodista de Sant Fruitós de Bages que li ha valgut el primer Premi Ciutat de Dénia de literatura infantil i juvenil. El conte tracta la malaltia de l’Alzheimer a través de l’odissea de l’Eulàlia.

Altres novetats de la Catalunya central són ‘La cuinera dels senyors’ de la manresana Imma Cortina, ambientada en la Manresa del modernisme o ‘Sal roja, la Cardona del 1714’ de Ramon Gasch i Teresa Sagrera.